Hogy milyen volt az idei dámbarcogás hazánk – és talán a világ – egyik legjobb dámos területén, amely több világrekord aganccsal is büszkélkedhet? Hát ilyen! Képes beszámoló az állami erdőgazdaság eredményeiről.

A dán visszajáró vendég több éve a Gyulaj Zrt. vadászterületeit választja vadászatai helyszínéül. Számos őzbak és vaddisznó elejtése után idén egy 3,5 kg agancstömegű dámbika elejtésére vállalkozott. Vadászálma 2013. október 17-én reggel, a barcogás tetőzése alatt teljesedett be. Több évtizedes nemzetközi vadászmúlttal a háta mögött a gyulaji barcogást egy sokat eláruló mosollyal és egyetlen szóval jellemezte: „Felejthetetlen!”. Öröme még nagyobb lett, amikor kiderült , hogy a kisdádi kerületben, Poszpis Péter kerületvezető vadász kíséretében elejtett bikája aranyérmet szerzett. Agancstömeg: 3,59 kilogramm, bírálati pontszám: 180,41 IP (arany érem)

Bár trófeajellemzőket tekintve a képen látható bika nem számít kiemelkedőnek, mégis elejtője révén kiemelkedik a gyulaji vendégvadászok hosszú sorából. Az amerikai állampolgár összesen négy dámbikát ejtett el Király Attila kerületvezető vadász kíséretében a gyulaji terület magjának tekinthető „határvölgyekben” 2013. október 18-a és 22-e közötti időszakban. A négy dámból kettő fekete színváltozatú volt (3,27 illetve 2,87 kilogrammos agancssúllyal), az egyébként afroamerikai vendégvadász kifejezett kérésére! Az öt fős amerikai csapat első magyarországi vadászatának eredménye az egyéb elejtett vadfajok mellett összesen 10 gyulaji dámbika lett. A fekete bika agancstömege 2,87 kilogramm.

Igazi különlegességet sikerült puskavégre kerítenie 2013. október 12-én egy szerencsés osztrák vendégvadásznak Kalauz Csaba kerületvezető erdész kíséretében a „katonási” barcogóhely egyik leskosarából. Bár a dámlapát belső felületén néha fellelhető cápafog már kisebb méretben is különlegessé tehet egy- egy trófeát, a képen látható agancsképződmény messze meghaladta a vendég kívánalmait. A magyart egyébként törő vendég vadászat előtti jellegzetese akcentussal elhangzott kérése egy „jó” vagy „érdekes” bika zsákmányolása volt. Mindkét kívánsága teljesült ebben a trófeában. Boldogsága – érthető módon – legalább annyival volt nagyobb, mint amennyivel egy „átlagos” cápafognál nagyobb e különleges képződmény mérete. Agancstömeg: 3,96 kilogramm, bírálati pontszám: 189,14 IP (arany érem).

Az idei barcogás tömegben legkiemelkedőbb bikájára 2013. október 21-éig kellett várni. A visszajáró szlovákiai magyar vendég szintén Bölcskei Gábor kíséretében ejthette el az idei legnehezebb, a Gyulaj Zrt. vadászterületeiről származó dámlapát viselőjét. A hajnali cserkelés helyszíne a belecskai községhatár egyik barcogóhelye volt. A bikát először a kísérő vadász pillantotta meg, azonban a vendég számára az takarásban volt. A megfelelő lőpozíció keresése közben a bika észrevette a vadászpárost, így elugrott még lövés előtt. Rövid, 20-25 perces várakozás után azonban másik bikától hajtva, verekedésből visszatérve pillantották meg újból a kiszemelt vadat. A vendég ezúttal tisztán rálátott a pompás agancsú dámra, és jól célzott lövése leterítette azt. A különleges, osztott szárú és az osztott szárban hármas képződményben végződő trófea meglepte a vadászokat, hiszen kinézetével ellentétben sokkal nehezebb agancsot adott, mint amit mutatott. A vendég öröme természetesen határtalan volt. Agancstömeg: 5,51 kilogramm, bírálati pontszám: 182,95 IP (arany érem).

A cápafogas bika elejtőjének csoportjához tartozó másik osztrák vendég kérése egy szintén „jó” bika elejtése volt. A „jó” bikából végül is egy kiemelkedő, rendkívül mutatós trófea zsákmányolása lett a vendég legnagyobb örömére. A „hosszúréti” barcogóhelyre 2013. október 11-én este rácserkelő vendég és kísérője, Csapó Károly kerületvezető vadász már látta a barcogásban megfáradt bikát, azonban a szélirány változása miatt a bika szagot kapott, így aznap este nem sikerült terítékre hozni a pompás agancsú vadat. Másnap hajnalban még sötéttel rácserkelve a barcogóhelyre, elfoglalva a leskosarat várták a hajnal első fényeit és a kiszemelt kiváló lapátú bika megpillantását. A terítékre hozatal aznap reggel már sikerrel végződött. Agancstömeg: 4,25 kilogramm, bírálati pontszám: 204,72 IP (arany érem). A másik (jobboldali) bika is október 11-én reggel esett, az agancs tömege 3,85 kilogramm, a bírálati pontszám 187,79 IP, a kísérővadász Poszpis Péter volt. Az említett két osztrák vendég csoportja az ominózus október 12-ei reggelen összesen öt nagyon jó gyulaji bikát hozott terítékre.

A pincehelyi vadászterületre már hosszú évek óta visszajáró német fővendég évről évre a legszebb bikákat hozza terítékre. Bölcskei Gábor kerületvezető vadász kíséretében Belecska községhatár egyik barcogóhelyén cserkelő vadászat során sikerült a terület első kiemelkedő bikáját elejtenie. A kísérő vadász által már jól ismert, beállt bika végül is 2013. október 16-án került puskavégre. A fenti kép a csoport október 19-i dámterítékét mutatja, legelöl a visszajáró vendég belecskai aranyérmes bikája látható, amelynek agancstömege 4,85 kilogramm, bírálati pontszáma 201,74 IP.

Érdekesség: 12-én hajnalban, a vadászházhoz menet egy aranysakált is terítékre hozott Poszpis Péter kísérővadász!

Forrás: HuntingPress