Április 18-án délután cserkeltünk kísérőmmel, Dancsó Gáborral a Gurgyal-völgye Velence Vadásztársaság területén. Régóta nem esett ilyen különleges és érdekes bak a területen.

Az természeti viszonyok idén nálunk is nagyon megnehezítik a vadásztatást: már magas volt a búza, a repce nyakig ért. Az őzek számára ez nagy takarást és jó rejtőzködő helyet biztosít. Alig van olyan rész, ahol sikeresen rájuk lehet cserkelni, vagy a közelükbe férkőzni, mielőtt beváltanak a növényzetbe.

A fasor tetejéről sikerült megpillantani körülbelül 800 méterről egy sutát a búzatáblában, és nemsokára a bak is felállt mellette. Messziről ígéretesnek látszott, így arra a döntésre jutottunk: megnézzük közelebbről. Az akácsor takarásában sikerült 400 méterre megközelíteni. Spektíves bírálat és hosszas távcsövezés után vezetőm úgy ítélte meg: lőhető.

Bár már hetek óta figyelte a szakszemélyzet a területet, még nem találkoztak vele. Messziről is látszott, hogy bal szára tőből osztott, alacsonyabb, és hogy rendellenes agancs lesz. Következett a várakozás, mivel az őzek mozgásban voltak. A szelünk jó volt, az őzek pont felénk tartottak, mivel mögöttünk volt a rejtekadó repce.

A búzából egy friss kukoricavetésre léptek ki, és nem jöttek tovább, sőt úgy látszott, irányt változtatnak. 264 méterről, kicsit fölé tartva sikerült lövéshez jutnom a 8*57-es kaliberű puskámmal. Talált – blatt lövés! 30 méteres halálvágta következett, a bak még visszaváltott a búzába a sutája után, de pár másodperc múlva már csak a suta futott tovább. Pár perc izgatott várakozás és 2 kis szivarka elszívása után megkerestük a rálövés helyét, ahol egyértelműen látszott a jó találat. Pár perces keresgélés után, követve a vérnyomokat, megtaláltuk az idény első terítékre hozott bakját a Gurgyal-völgye Vt. területén.

Korosnak, 8-9 évesnek becsültük. Gyönyörűen letisztított, gyöngyözött agancsú bak feküdt előttünk. Jobb szára szabályos hatos, magasan tűzött, hosszú, míg a bal hátrafelé álló, majdnem tőből osztott villás, a rózsái szinte rásimulnak a koponyára… Régóta nem esett ilyen különleges és érdekes bak a területen. Súlyát 400 gramm körülire becsültük. Köszönöm a segítséget a szakszemélyzetnek, Kovács Istvánnak és Zoltán Balázsnak!

Forrás: HuntingPress