Diána igazán a kegyeibe fogadta Végh Krisztiánt, akivel április 23-án délután cserkelni indultunk a Vértesi Erdő Zrt. Csákvári Erdészetének szári vadászkerületébe. A Revír út melletti területrészen egy már ismert, erős őzbak elejtése volt a cél.

Mivel a kiadós zápor utáni cserkelés nem vezetett eredményre, a nyiladékon álló magaslesre ültünk fel. Jól számítottunk, mert a vizes, csöpögő szálasból a bak kilépett a nyiladékra és gyors bírálat után már dörrent is a lövés. A lapockán lőtt vad tűzben rogyott, és kisvártatva megilletődve csodálhattuk a páros nyolcas, vastag, szépen gyöngyözött agancsot, nagy koszorúkkal. A kapitális trófea tömege kiskoponyával 472 gramm lett, és a bírálaton a hatéves bak 142,15 nemzetközi ponttal aranyérmet kapott. Az erdészet 90% feletti erdősültségű, déli-vértesi üzemi vadászterületén huszonnégy éves fennállása óta ekkora őzbak nem került terítékre! Kedvezőbb élőhelyen akár az 500 grammot is biztosan meghaladta volna a trófea.

Ezután már minden konkrét cél nélkül a Körtvélyes-tetőn folytattuk a cserkelést. Rövidesen két erős, érett muflonkost pillantottunk meg.

A nagyobbik minden lépésnél erősen biccentett, ezért a kedvező alkalmat kihasználva jó lövéssel ezt is sikerült terítékre hozni. A hatéves, 79,25 centiméteres szarvhosszúságú kos 203,00 nemzetközi ponttal ezüstérmet érdemelt. Bicegését egy korábbi sebzés okozta, amelynek következtében a jobb mellső lábát elveszítette, s így három lábon járt.

Hazafelé menet folyamatban lévő erdőfelújítás mellett haladtunk el, ahol egy kisebb szarvascsapat legelészett. A vadkár csökkentése miatt – ugyancsak jó lövéssel – egy gyenge ünőborjút ejtettünk el közülük.

Felejthetetlen, élménydús, az erdő- és vadgazdálkodás érdekeit egyaránt szolgáló, eredményes vadászatban volt részünk!

Geiszt Ferenc kerületvezető erdész-vadász

Vértesi Erdő Zrt. Csákvári Erdészete