A 2013-14-es tél elmaradt Békés megyében is csakúgy, mint ez egész ország területén, mellőznünk kellett az igazi havas nyúl és fácán vadászatokat. A természet az őzbakok agancs felrakásával pótolta ezt a "fiaskót"…

A Dombegyházi Agrár Zrt. üzemi területén az idény előtti területbejárások igen ígéretesek voltak, számos jó agancstömegűnek ítélt őzbak került a hivatásos vadászok szeme elé. Az idény elején egy szerencsés hazai vadász egy parókás őzbak elejtésével kezdte a sort! Ezt a bakot régen ismertük a területen, az elmúlt évben egy bérvadász kétszer el is hibázta. A tél alatt az agancs közel kétszer akkorára növekedett. Ezt a bakot számos érmes, rendellenes agancsú őz követte.

Denucz István és Dohor Ádám hivatásos vadász már az idény elején felfigyeltek a területen egy különleges, ágas-bogas agancsú bakra, amelyet nemigen lehetett megközelíteni. A 400 gramm körülire taksált, páratlan 16-os mindig elugrott, a számos próbálkozás ellenére nem tudtam rá lövést tenni. Végül elnyelte a területen lévő 160 hektáros repcetábla. Legközelebb június végén találkoztam vele, a repcéből egy búzatáblára járt ki, a lestől 350 méterre. Megközelíteni szinte lehetetlen volt rendkívüli óvatossága miatt. Ezt követően, ahogy időm engedte, a napfelkelte mindig a les deszkáján ért, és a napot is ott fejeztem be. Az őz, ha kijött a búzatáblára, először körbeszaglászta a levegőt, majd fejét forgatva fürkészett. Időközben három lesről lehetett megfigyelni. Számtalan alkalommal kicselezett, soha nem ott jelent meg, ahol vártam, a gyalogos serkelések mindig kudarcba fulladtak. Az őzem eltűnt, mint a kámfor. Egy alkalommal sikerült jó széllel mintegy 60-70 méterre megközelíteni, de a fekvő bakot nem sikerült felfedezni a repcetarlón… túljárva az eszemen riasztva elugrott.


Végül két, csodálatos vadászattal töltött hét után, amelyek alatt számtalanszor átfáztam, megáztam, több egységnyi vért adtam le a szúnyogoknak, szombat este hét óra körül megpillantottam a búzatáblában. Egy pillanatra dugta csak fel a fejét, de tudtam, hogy ő az. A spektív teljes képét kitöltötte, először sikerült megnézni teljes valójában. Ezután 40 perc feszült várakozás következett, már mindenem remegett, azt éreztem, nem tudok majd rálőni. Végül 260 méterről sikerült lövést tenni rá, a neki nyakig érő búzatáblában! A bak rövid halálvágta után a búzába hanyatlott… Súlya az előzetes mérések alapján 560 gramm kiskoponyával, az agancsa páratlan 16-os.

Forrás: HuntingPress