Augusztus 26-án, a Galgavölgye Földtulajdonosi Közösség Vt. vendége voltam, Máté Zoltán és Nyemecz Péter barátaim meghívására.
Nem csak a remek vadászélmények, a csodálatos táj, de a vadászbarátság is gazdagabbá tesz, ha ellátogatok hozzájuk. Az említett napon azonban furcsa élménnyel gazdagodtam.

A házigazda kivitt az általam már jól ismert lesre és elkezdődött a vadászat. Az első „vendégem” egy suta volt, aki tőlem 60 méterre nyugodtan csipegetett. Egyszer csak felnézett, az erdő felé figyelt és elszaladt. Jól van, gondoltam, jönnek a disznók, de várakozásom ellenére nem jött semmi.

A lővilág utolsó percei peregtek, mikor váratlan irányból zörgést hallottam és kisvártatva megérkezett egy „csontvázzá” soványodott, imbolygó járású, látványosan beteg őzbak. A sérült, sebesült állat feltűnése felülírta a vadászat előre megbeszélt menetét.

Az etikus viselkedés ilyenkor az, hogy a szenvedő vadat megszabadítsuk a további kínoktól, kivegyük az állományból, az esetleges további fertőzések elkerülése végett. Mivel őzbakra nem szólt az „engedélyem”, egy gyors SMS-váltás következett a vendéglátóval, amelyben felvázoltam a helyzetet. „A bak fején rendellenes kinövés éktelenkedi, így indokolt lenne az elejtése” – írtam az üzenetben. Hamarosan megjött a válasz, amelyben engedélyt kaptam a beteg állat terítékre hozására.

Felgyorsultak az események. Célzás, biztosítás, lövés. A beteg bak jól jelezte a lövést – majd egy ugrás és csend. Rövid várakozás után elindultam a rálövés helyére, ahol bőséges vért találtam és egy ugrásnyira megpillantottam a nagybeteg bakot.

A birtokba vételnél megdöbbentett a látvány: a bak szemétől a tarkójáig hiányzott a bőr és a hús, a fülei pedig rendellenes állásban a nyakához simultak. A nyílt sebben nyüzsögtek a nyüvek és férgek, az agancs koszorúja tele volt légylárvákkal. Az agancstő és a koponya kilátszott. Az őz valóban csont és bőr volt, a medencecsontja szinte átbökte a bőrét a golyó valóban „megváltás” volt neki.

És jött a találgatás, hogy mi okozta ezt a csúnya sebet, fertőzést a bak koponyáján. Talán verekedés közben szerezte a sebet, ami elfertőződött? Esetleg sugárgomba fertőzés melyet beköptek a legyek? Nem tudom a betegség pontos okát, de a legyengült állat a lövéstől függetlenül valószínűleg az utolsó óráit élte.

Forrás: HuntingPress