105 trófea mutatkozott be a felszálló köd völgyében 2014. október 18-án.


A Piroska Vadászkürt Együttes fanfárja nyitotta meg az immár hagyományos trófeaszemlét a Naszály-hegy északi oldalán.


Lengyel László, az Ipoly Erdő Zrt szóvivője kérte mikrofonhoz a rendezvény házigazdáját, ifjabb Dobó Istvánt, a társaság Váci Erdészetének vezetőjét.

Ő és kollégája, Horváth Barnabás, a Nyugat-cserháti Erdészet vezetője szervezik évek óta ezt a szemlét, amely évről évre képet ad a területen esett gímbikák állapotáról.
Dobó István először a vadásztársakat és kísérőiket köszöntötte, akiknek köszönhető a bemutató létrejötte. Megköszönte a kormányhivatalok munkatársainak a közreműködését is.
Egyben jelezte, hogy az alkalom az elejtett bikák előtti tisztelgést is jelenti.  
Elmondta, hogy húsz vadásztársaságot szólítottak meg, és közülük 17 küldte el trófeáit.

Összesen 106 trófea díszeleg az állványzaton, mert kiállították a Börzsöny legszebb bikájának fejdíszét is, amelynek tulajdonosa a Királyréti Erdészet területén élt.

Lengyel László ezt követően Szabó Ferencet, a Földművelésügyi Minisztérium Erdészeti és Vadászati Főosztályának vezetőjét, a rendezvény fővédnökét, kérte mikrofonhoz.
Örömmel nyugtázta, hogy nem csak a vadászok, hanem a gyermekek is érdeklődnek a bemutató iránt, hisz nem csak a természet iránti szeretet nyilvánulhat meg korán, hanem a vadászat kedvelése is.


Szerencsés embernek tekinthetők a vadászok, akik a Jóisten képeskönyvét lapozhatják – jelentette ki az ország fővadásza -, amikor a természetben járnak. Ennek különösen fontos időszaka a gímbikák bőgése, a megfigyelésük, számbavételük.
Hangsúlyozta, hogy az eredményeket a nap 24 órájában szolgálatot teljesítő szakszemélyzetnek köszönhetik. Egyúttal felhívta a figyelmet, hogy kérjék ki a tanácsaikat, fogadják el a segítségüket.
A felhozatalról megjegyezte, hogy a szép trófeák mellett látni jó néhány még fiatalnak tekinthető agancsot is. Felhívta a figyelmet, hogy a pillanatnyi gazdasági érdek ne írja fölül a szakmai szempontokat.
A vadászati törvény küszöbön álló módosítására utalva kijelentette, hogy gondolkodnak olyan megoldáson, amely mentén a korai lelövések okozta szakmai hibák elkerülhetők legyenek.
Reményét fejezte ki, hogy sikerül a vadászati törvényt nagyon magas szakmai színvonalon megalkotni.
Utalt a 2017-ben időszerű területváltozásokra, és kifejezte óhaját, hogy mind többen csatlakoznak a vadászok népes táborához.

Ezután Szabó Zoltán, a Pest Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága vezetője, szólt a megjelentekhez.
Az alkalomtól meghatódva kezdte mondandóját a szakember, majd tiszteletét fejezte ki az erdőgazdálkodónak, amely évről évre megrendezi ezt a szemlét ebben az impozáns környezetben, kinyitva mindezt a látnivalót a széles nagyközönség számára is.


Majd a kritika hangján folytatta, kijelentve, „ritkán látni ennyi fiatal bikát egy helyen”. Felhívta a figyelmet arra, hogy illő komolyan venni az életkori követelményeket.


A következő köszöntő Bakó Csaba, a Nógrád Megyei Földművelésügyi Igazgatóság Vadászati és Halászati Osztályának vezetője volt.  
A szakember szélesebb perspektívába helyezte a témát, egész Nógrád megyéhez kapcsolódó tapasztalatairól számolt be. Korábban azt látta, hogy az itt esett bikák korosztály összetétele országos viszonylatban a legjobbak között van.

Az idei terítékről azt állapította meg, hogy a bikák 20 százaléka volt golyóérett. Tavaly csak tíz százalék volt a szakszerűtlen elejtések aránya, ebben az évben ez elérte a húsz százalékot. Ennek okaként többek között a megemelt lelövési tervet említette. Példaként hozta föl, ha a három hetes bőgés alatt a területen hatvan bikát kellene meglőni, az nem biztos, hogy sikerülni fog. Javasolta, hogy a vadásztársaságok gondolják újra, a sok pénzért fenntartott szarvas állománnyal a jövőben miként kellene gazdálkodniuk.


 Végezetül a szakmai házigazda, Guzsik Alfréd, az Ipoly Erdő Zrt vadászati főfelügyelője kapott szót. Az évek óta jegyzett statisztikák szerint a bőgésben elejtett legkevesebb szarvasbika 56 volt. Az átlag 80 körül van. A legnagyobb szám eddig 98 darab volt. Ezzel szemben idén 110 bika esett.
Hozzá tette, sokat köszönhetnek a vérebes szakembereknek, akik több mint húsz sebzett bikát hoztak terítékre. 


Záró gondolatként a vadászat élményének személyiségformáló, stressz oldó hatásáról szólt.
Ez alkalommal is szavazhattak a vendégek az év bikája és az év selejt bikája cím odaítélésére.
A szavazatok összeszámolása után a következő végeredmény született:


Az év selejtbikája szavazáson
I. helyezett:  Galga völgye Tk, elejtő Szőke Tibor; 2014. szeptember 22.


II. helyezett: Galga menti FTK, elhullott bika; 2014. szeptember 21.


III. helyezett: Cservölgy VT, elejtő dr. Adorján Ákos; 2014. szeptember 12.
Az év bikája szavazáson
I. helyezett: Vanyarc és Környéke VT, elejtő Botos Zoltán, kísérő Tóth Zoltán; 2014. szeptember 11. Súly:11,2 kg.

II. helyezett: Pilisi Parkerdő Zrt, Acsa, elejtő dr. Kemény Dénes, kísérő Galbavi József; 2014. szeptember 7. Súly: 10,8 kg.


III. helyezett: Várkörnyéki FTVK, elejtő Ondrik Pál. 2014. szeptember 9. Súly: 11,3 kg.


A díjakat Szabó Ferenc, Kiss László, az Ipoly Erdő Zrt vezérigazgatója és Dobó István adta át.


A trófeákat megtekintette Ugron Ákos FM államtitkár-helyettes, és Mózes Csaba osztályvezető is.


Dobó István bemutatta a vendégeknek a látogatóközpont létesítményeinek bővítését, a folyamatban lévő építkezést, többek között az új fogadóépületet és az épülő mini vasutat. (z.)

Forrás: ForestPress