Látványos trófeamustrát rendeztek a hét végén a Tisza-tavi Ökocentrumban. Több Jász-Nagykun-Szolnok megyei vadásztársaság is részt vett az eseményen, bemutatva gazdálkodásuk eredményességét. Itt volt látható az idei év legnagyobb őzbaktrófeája is.

A mustrán részt vett a tiszaszentimrei Tiszamenti Földtulajdonosi Vadászati Közösség is, amelynek közös képviselője Urbán Zsolt. Lapunk érdeklődésére a vezető elmondta, hogy az eddigi őzbakvadászati szezont sikeresnek értékelhetik, hiszen öt aranyérmes, négy ezüstérmes és négy bronzérmes bakot lőttek. Ezzel máris kiemelkedő évet tudhatnak maguk mögött.

Öt vendégvadászuk volt, közülük az egyik, egy svájci illetőségű ejtette el az idei év legnagyobb őzbaktrófeáját az országban. A trófea 732 gramm súlyú, a nemzetközi bírálati szempontok alapján 184 pontot kapott, páros nyolcas agancs, hatéves. Az biztosan mondható róla, hogy a világranglista első ötven őzbaktrófeája között máris jegyzik. Az első ötven trófea nagy része pedig nem mellesleg a megyéből került eddig ki, hiszen világviszonylatban is kiváló őzes területtel rendelkezik a térség.

A siker titka a szakszerű gazdálkodásban rejlik, ami azt jelenti, hogy egyrészt nem szabad fiatal korban lelőni az ígéretes trófeájú bakokat, másrészt nagy odafigyeléssel kell gondoskodni az állatokról.

Az őzbakon túl háromezer fácánnal is foglalkoznak, mezei nyuluk viszont nem túl sok van, ám egyre nagyobb számú területükön a vaddisznó is, ami jelentős károkat okoz. Apróvadas területen tűzzel-vassal irtandó a vaddisznó – tartják a vadászok.

Az egyre nagyobb számú vaddisznóközösséget megemlítette Kiss Barnabás is. A tószegi Dr. Bay Béla VT vadászmestere hozzátette, 20-30 százalékkal több a megyében a vaddisznóállomány a tavalyihoz képest.

Az utóbbi időben ugyanis kedvez számukra az egyre nagyobb erdősültség is, ezzel ugyanis megnőtt az életterük. Nagy az alkalmazkodóképessége és a szaporodási intenzitása, és nagyon kevés ellensége van. Nemkívánatos megyénkben a vaddisznó, erősítette meg a kollégája által elmondottakat Kiss Barnabás.

Visszatérve még az ökocentrumban rendezett trófeamustrára, az egyik szervező, Sárközi Tamás lapunk érdeklődésére elmondta, hogy az idén másodjára megtartott esemény kisebb mértékű volt a tavalyinál. Ennek oka, hogy jövőre gyűjtik a nagyobb energiát, amikoris országos eseményt kívánnak tartani. Idén tizenegy vadásztársaság képviselte magát, és mutatta be az idei trófeákat.

A trófeák harmada érmes minősítésű

Jász-Nagykun-Szolnok megye minőségileg világszínvonalú őzállománnyal rendelkezik, ezért a külföldről érkező vadászok szívesen vadásznak őzbakra szűkebb hazánkban. Az őzbakvadászati szezont többségében a külföldi vadászok által terítékre hozott őzek száma nyitja. Az idény első részének elteltével a trófeabírálat is megindult. A tegnapi napig a megyei kormányhivatal adatai szerint az összes bemutatott trófea száma 676 volt. Ebből 53 arany-, 79 ezüst- és 93 bronzérmes. Az érmesarány 33 százalékot tesz ki. Még bőven lehet szép bakokat lőni, hiszen az őzbakvadászati szezon vége szeptember 30-án van.

Forrás: Szoljon