gímszarvas borjú sikeres utánkereséseEgy sebbzett gímszarvas borjú utánkeresése, melyet nehezített egy összefüggő vízterület, de a kitartó kutyának, a jó vezetőnek és szakértelemnek hála siker koronázta az erőfeszítéseket.

Utánkeresési jelentés


Utánkeresést végző kutya neve: Tengelici Bátor Brúnó
Fajtája, neme: hannoveri véreb, kan
Vezető neve: Flaisz Szilárd, Kecel
Sebzett vad (faj, nem): gímszarvas, borjú
Rálövés időpontja: 2009. 01. 16. 7. 30
Kaliber: -
Lövedéktípus: -
Vad viselkedése:
Talált lőjelek: rálövés helyén csöves csont, vér
Keresés kezdete: 2009. 01. 16. 13, 00
Időjárás:
A vezetékmunka hossza: 3000 méter, a szarvas kétszer is keresztezte a saját nyomát.
A hajsza hossza: többszöri pár száz méter
A keresés rövid leírása: a keresés kezdetekor nagyon jól kontrolálható volt a csapa, mivel egy nádasba váltott be a sebzett. Örültünk a jól kontrolálható csapának, de örömünk 600-800 méter után szertefoszlott, mivel egy összefüggő vízterülethez értünk. A fiatal kutya továbbra is nagy kedvel keresett. A csizmánk 30 méter után megtelt vízzel. Kb. 600 méter után kenést találtunk! A helyi hivatásos vadász szerint kb. 2 km-t tettünk meg így, 30-70 méterenként találva kenést. Kiértünk egy szárazulatra, itt a kutya elkezdett nyüszíteni és ugatni, lecsatoltam. Nagy robaj és csobogás, a szarvas egy pár percig megállt a kutyának, majd ismét elindultak. A kutya rövidesen visszajött, az eddiginél sokkal vizesebben. Újra vezetékre vettem, a kutyát, majd kb. 3-400 m után ismét utolértük a sebzettet, újra hajszára engedtem Brúnót. Az előbbi jelenet újra lejátszódott. Megállapítottuk, hogy a kb. 40 cm-es vízben a kutya nem tudja utolérni a szarvast, ezért a helyi hivatásos vadász által legmegfelelőbbnek ítélt helyre leállítottuk a sebzőt. A keresést újra kezdtük, ismét utolértük a sebzettet, ismét hajsza, csobogás, majd csönd, majd lövés, megint csönd és kisidő multán üdvrivalgás a leállított vendég felől. Az ünő jobb hátsó csánkja volt ellőve.
A megtalált vad súlya: -
Trófea: kg/ cm -
Érdekesség: A keresés közben kb. két méterre mentünk el a kutyával, egy 9, 50 kg-os trófeasúlyú gímbika tetem mellett, mi a munkába teljesen belefeledkezve nem is vettük észre, nem úgy a nyomunkban „vízibalettező” kísérőink!
gímszarvas utánkeresés, kutya és gazdájautánkeresés közben talált gímbika tetem