chip és biztosítás a kutyáknakJúliustól már kötelező az ebek azonosítása - Mindegyiküknek saját, 15 számból álló kódja lesz Kötelező lesz július elsejétől a kutyákat csippel ellátni, ha gazdát cserélnek.
Néhány budapesti kerületben azonban már évekkel ezelőtt előírták, hogy be kell ültetni az azonosítót. Az unióban már régóta érvényes rendelet bevált, s egyre többen kérnek a csip mellé még kisállat-biztosítást is. Magyarországon egyelőre csak alig néhány társaságnál lehet ilyen biztosítást kötni.
A februárban elfogadott kormányrendelet értelmében július elsejétől már kötelező a kutyákat mikro-csippel megjelölni. A kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló rendelet kimondja: „Ebet forgalmazni, illetve tulajdonjogát forgalmazásnak nem minősülő más módon átruházni kizárólag az állatot azonosító elektronikus transzponderrel. (bőr alá ültetett mikrocsip) történő megjelölése után lehet."

Arról, melyik fél látja el a kutyát csippel, a felek megegyezéssel dönthetnek - mondta lapunknak Kocsner Tibor, az országos főállatorvos helyettese. A beültetett csip egy rizsszem méretének felel meg, s ezt az elektronikus azonosítót egy tű segítségével juttatják a kutya bőre alá, egészen pontosan a nyak bal oldalába- mondta lapunknak Dr. Bendzsel Dániel állatorvos. Hozzátette: az eljárás nem okoz nagyobb fájdalmat az állatnak, mint például a veszettség elleni védőoltás, de bizonyos esetekben alkalmaznak helyi érzéstelenítést. A bőr alá bekerülő eszközbe egy 15 jegyű számot kódoltak, mely minden állat esetében egyéni. Ezt a számsorozatot, valamint a kisállatnak és gazdájának adatait együttesen egy internetes adatbázisban rögzítik. A jogszabály betartását, vagyis, hogy az állat rendelkezik-e csippel, a jegyző ellenőrzi - mondta Kocsner Tibor. Azokat, akik nem tettek eleget kötelességeiknek, figyelmeztetik adott esetben pedig kötelezik a csip beültetésére. Érdekesség azonban hogy több budapesti kerületben máris kötelező az azonosítás. Sőt a II., az V., a VII. és a XI. kerületben minden ebet meg kell jelölni, függetlenül attól, hogy vásárolták, ajándékba kapták vagy éppen évek óta a háztartásban élő kutyáról van szó. Az Európai Unió egyes tagországaiban már régóta sikerrel alkalmazzák a csipbeültetést, és ott emellett általában a kedvencekre biztosítást is kötnek. Itthon még nem elterjedt az ilyen jellegű biztosítás, de azért találni olyan társaságot, amely foglalkozik ezzel. - Havi ezer forintért már kínálunk kutyára és macskára is balesetbetegség- és felelősségbiztosítást - közölte lapunkkal Marosvölsyi Péter, az AEGONdirekt.hu szakmai igazgatója. Hozzátette: a szerződéskötésnek nem előfeltétele, hogy a háziállat rendelkezzen mikrocsippel de amennyiben kárt okoz az állat úgy a kárbejelentést követő 72 órán belül  kötelező  beültetni  a csipet. Jelenleg a biztosítás csak kutyákra és macskákra terjed ki, de tervezik a kisállatok körének bővítését. A biztosítás megkötésének alapvető és elsődleges feltétele, hogy a kisállat már 6 hónapnál idősebb legyen és a szükséges védőoltásokat időben megkapja - mondta az igazgató.

A mikrocsipet egyelőre csak az állatorvos vagy az állatklinika munkatársa ültetheti be. Az erre vonatkozó költségek azonban rendelőnként, városonként, változóak. (Általában négy- és nyolcezer forint között mozognak.) A rendelet egyébként külön nem tér ki a macskák csipbeültetésére. Az állatorvosok többsége szerint nem is kell számukra azonosító, mivel hazánkban annyira sokan vannak, hogy lehetetlen nyomon követni őket.

Forrás: Népszava