vérebversenyKísérőkkel és érdeklődőkkel együtt mintegy százan voltak kíváncsiak az országos vérebversenyre, amit első alkalommal rendeztek meg Gúthon.
Ez sorrendben a 14. országos nehezített vércsapa verseny volt, minden évben egy ilyen megmérettetésre kerül sor.

A vadászatnak egy olyan ága a vérebvezetés, amely ősidők óta a vadászok vezető rétegének volt privilégiuma. Ha elindul egy véreb, soha nem lehet tudni, hol fejezi be a munkát, vagyis hol találja meg a sebzett vadat. Sokszor 6-8 kilométeren át, árkon-bokron-mocsáron keresztül vezet a kutya útja. Északkelet-Magyarország sokáig fehér foltnak számított a vérebezés szempontjából. Meghatározó volt viszont, hogy hat esztendővel ezelőtt Gúthon, két éve pedig Napkoron volt egy-egy sikeres vérebbemutató. Most pedig már a hazai vadgazdálkodás fellegvára, Gúth adott otthont a versenynek, és a térségben dolgozó kutyák is voltak a résztvevők között – így mutatta be a vérebvezetést a több mint 250 tagot számláló Magyar Véreb Egylet elnöke, Buzgó József.

A vadászat sikerét mindig meghatározta a vadász hozzáértése: amellett, hogy tökéletesítette fegyvereit, tökéletesítette a kutyáját is. Kitartó, precíz emberek és jó kutyák kellenek a vérebezéshez – ezt mondta a nehezített vércsapa verseny megnyitóján a házigazda, NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. vezérigazgatója, Szalacsi Árpád.

Összesen nyolc – szinte kivétel nélkül kétéves – kutyát neveztek a versenyre. Kizárólag elővizsgával rendelkező jószágokkal lehetett részt venni a megmérettetésen. Nagyjából egy kilométeres, azonos nehézségű csapákat fektettek le a vérebek számára a szervezők. Hatvan perce volt az ebeknek és gazdáiknak a feladat teljesítésére. A gyorsaság csak az egyik szempont volt, a pontosság és a csapatartó képesség sokkal fontosabbnak számított az értékelésnél. Nem mindegyik véreb tudott azonban megbirkózni a feladattal, többön kifogott az időjárás és a csapa nehézsége. Akadt olyan is, amelyik mindössze kettő perccel csúszott ki a szintidőből. Végül ritka, kimagasló teljesítményt nyújtva két véreb végzett a maximális, 220 ponttal: gazdáik, Ozvári Zoltán és a NYÍRERDŐ Zrt. Halápi Erdészetének munkatársa, Klinkó Nándor egyaránt győzelemnek örülhetett.

Forrás: ForestPress