vaddisznó utánkeresésVadászberkekben, főként a képzett vadászkutya-tulajdonosok körében borzolja a kedélyeket a hír, miszerint az ország különböző pontjain napok alatt úgy pusztultak el vaddisznó-hajtás után, addig egészséges, értékes munkakutyák, hogy az állatorvos is tehetetlen volt.
Több esetben igazolta már laboratóriumi vizsgálat, hogy az Aujeszky-betegség, más néven álveszettség okozta a vadász társának menthetetlenségét. Somogyban egyelőre még nem mutatták ki elhullott ebek szervezetében a gyógyíthatatlan vírust, ennek ellenére a vadászok közül - féltve képzett kutyáikat - többen nem vállalják már sebzett vaddisznó után-keresését. Annál is inkább, mert se oltás nincs a megelőzéshez, se gyógyszer a már fertőzött állatok gyógyításához, így azok egy-két napon belül elpusztulnak. A hatóság a pániktól óv az emberre amúgy veszélytelen betegség kapcsán, ám óvatosságra inti a vadász- társadalmat. S kötelező laboratóriumi vizsgálatokat írt elő december hetedikétől.

Veszélyben a vadász hű társa
AUJESZKY-KÓR Se oltás nem véd, se gyógyszer nincs rá, indokolt tehát az óvatosság
- Hallottuk a hírt, s több kolléga nem keres már kutyájával sebzett vaddisznót - mondta el érdeklődésünkre Buzgó József tanácsadó, akit éppen vaddisznó utánkeresés közben értünk utol.
- Óhatatlan ugyanis, hogy a kutya ráfog a vaddisznóra, belenyal a vérébe, s már azzal fertőződhet. Úgy tudom egyébként, hogy eddig inkább terelőkutyák, terrierek fertőződtek. Somogyi esetről még nem hallottam, de Vas megyében például - amióta a sertéspestis mellett Aujeszky-kórra is kell vizsgálni a vérmintákat, ötből négy fertőzött volt. Egy német véreb klub újságja már két évvel ezelőtt felhívta a figyelmet, hogyan pusztult el ebben a betegségben kutya, s Ausztriában az idén kifejezetten hangsúlyozták: csak az a gazda keressen után kutyájával, aki kifejezetten vállalja a veszélyt. Úgy fest, talán a természet talál megoldást a vaddisznópopuláció  túlszaporulatára úgy, mint 12 évvel ezelőtt, amikor a sertéspestis tizedelte a vaddisznóállományt.
- Az ország különböző megyéiben dolgozó állatorvos kollégák az utóbbi időben Aujeszky-betegségre is jellemző idegrendszeri tüneteket diagnosztizáltak olyan vadászkutyákban, melyek vaddisznóhajtás után a sebzett disznók utánkeresését végezték - közölte érdeklődésünkre a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) Állategészségügyi és Állatvédelmi Igazgatósága. - A laboratóriumi megerősítő vizsgálat pozitív eredményének kézhezvétele előtt azonban csak az jelenthető ki, hogy több esetben felmerült az Aujeszky-betegség gyanúja. Tekintettel a feltehetően Aujeszky-betegségben elhullott vadászkutyák megnövekedett számára, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal már december 7-én elrendelte, hogy a klasszikus sertéspestis monitoring vizsgálatra küldött vaddisznó vérminták bizonyos százalékában el kell végezni az Aujeszky-betegség felderítésére irányuló laborvizsgálatokat is. Ez a felmérés képet fog adni a magyarországi vaddisznó-állományok Aujeszky-fertőzöttségének mértékéről.
Az MgSzH Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatóság adatbázisa szerint az utóbbi időben Somogyból nem küldtek kutyatetemet Aujeszky-vizsgálatra. Pozitív laboratóriumi eredménnyel megerősített somogyi esetről tehát nincs tudomásuk. November 1. és december 13. között azonban az ország más területeiről érkeztek kutyatetemek a diagnosztikai igazgatóságra Aujeszky-vizsgálat céljából. A laboratóriumi vizsgálatok december 13-ig összesen négy minta esetében - Győr-Moson-Sopron megyéből egy, Vas megyéből szintén egy és Komárom-Esztergom megyéből két minta esetében - igazolták az Aujeszky-betegséget. Az állategészségügyi igazgatóság szerint ugyan pánikra nincs ok, ám a kutyás vaddisznóvadászatok során fokozottan ügyelni kell arra, hogy a kutya ne érintkezzen a meglőtt vaddisznó húsával, zsigereivel, vérével és ne fogyasszon ezekből.

- A sertéspestissel fertőzött területeken a kilőtt vaddisznók zsigereinek állami költségen történő ártalmatlanítása csökkenti a vadászkutyák fertőződésének esélyét is - közölte a hivatal. - A nem fertőzött területen, így Somogyban is, a zsigerek ártalmatlanítása nem kötelező, de a vadászatokat követően ajánlható a zsigerek összegyűjtése és állati eredetű mellékterméket feldolgozó üzembe szállítása, ha a vadászatra jogosult képes vállalni az ezzel járó költségeket.

Veszélyeztetett ebek
AZ AUJESZKY-BETEGSÉG elsősorban a sertés - ideértve a vaddisznót is -fiatal korban lázzal, idegrendszeri tünetekkel, felnőtt korban légúti tünetekkel vagy akár tünetmentesen lezajló betegsége. A vírusra az összes emlős és a madarak fogékonyak, az ember nem. A húsevők, így a kutyák is a fertőzött sertésekkel való közvetlen vagy közvetett érintkezés útján fertőződnek, s rövid idő alatt bénulásos tünetek között elhullanak. Mivel a vakcinázás nem hatékony, s a húsevők esetében a betegség halálos kimenetelű, marad a megelőzés: húsevőkkel tilos etetni nyers sertéshúst. A vadászkutyák viszont különösen veszélyeztetettek, mert sebzett vaddisznó keresésekor szinte kivédhetetlen, hogy ne érintkezzenek az esetleg fertőzött vérrel az ebek.

Forrás: Somogyi Hírlap