olasz vizslaÖt országból érkeztek vadászkutyák a kaposvári szépségversenyre, amelyen a vizsláknak külön kör is jutott. 258 ebet vonultattak fel a tulajdonosok, a japán fajtáktól a hazaiakon át az oroszokig. Sok kutyáról ma már csak a neve tudatja, hogy valaha vadászatra tenyésztették ki.

Őt Dásenykának hívják, ő pedig a Burján.

Ezeket az orosz agarakat 2-3 óra alatt készítik fel arra, hogy a ringbe léphessenek bírálatra. Az orosz agár - más nevén borzoj - hajtókutyaként ismert, hazájában párban vadászva medvére, farkasra eresztették. Ma többnyire kedvtelésből tartott fajta.

Bodor Sára, Bárdudvarnok:
- A szomszédban lakott egy orosz agár, akinek láttam a 12 kölykét ott felnőni mellettünk. Minden nap együtt sétáltattunk kutyát a gazdájával, és én akkor beleszerettem ebbe a fajtába. A mozgása és a nyugodt, nemes természete az, ami engem megragadott.

Bizony néhány - ma ölebnek tartott példány is megfordult a körökben, így például a yorkshire terrier. A masnik és a copfok megtévesztőek, igenis vadászkutyáról van szó - legalábbis ezért tenyésztették ki a 19. században ezt a fajtát.

Molnárné Kotsy Tünde, Pécs:
- Elvileg patkányra vadásztak vele Angliában, úgy kezdődött ennek a fajnak a kitenyésztése. A bányászoknak kistestű kutyára volt szüksége, amelyik patkányozott és akkor így ebből kifejlődött a yorkshire terrier. Más fajtákkal párosították és ez a szépséges kutya született belőle.

Tünde kutyái szépen szerepeltek, többet díjazott is a bíró a kaposvári kiállításon. Pippa Lee - merthogy így hívják a kutyust kölyökkora óta kiállításra készül. Szőrét olajozzák és felcsavarják a hétköznapokban, hogy ilyenkor legjobb formáját mutassa. Ez bizony nem kevés idő, van, aki kissé bele is unt és kényelmesebbre vette a figurát.

Megint más hanggal siettette volna a bírókat. Herceg mindezidő alatt türelmesen vár. A világkiállításon harmadik helyezett amerikai akita útja sem volt éppen rövid, hiszen Mórról érkeztek.

Csiba Zsolt, kutyakiképző, Mór:
- A felkészítése az nem az, amit most itt látunk. Tehát az, amit itt az asztalon látunk, ez a kozmetikája a kutyának. Ez egy közel fél órás elfoglaltság, de a kiállításra való felkészítés az egy hosszabb elfoglaltság. Ez kezdődik a képzéssel, már egész kölyök korban. Később az állat kondicionálásával folytatódik.

Ha a felkészítés nem megfelelő, az helyrehozhatatlan lehet a későbbiekben - véli a kiképző, aki handligeli Herceget és felkészíti a kiállításokra. Brigitta fiatal akitákkal érkezett, 18 éve álmodott arról, hogy ezt a fajtát tudja otthonában

Sandberg Brigitta, Juta:
- Medveölésre próbálták, de emellett nagyon jó házőrző őrző-védő kutya. Imádják a családot, a gazdájukat.

De ez nem csak a törzskönyves jószágok tulajdonsága. A Kutyatár Egyesület most is kihozta a menhelyi ebeket, akik közül több is gazdára talált a kiállításon.

Forrás: Somogy TV