erdélyi kopóNagykanizsa - Tacskókat, terriereket és egyéb vadászkopókat vizsgáztattak szombaton a Csónakázó-tónál. Az ebek feladata az volt, hogy az előre kihelyezett vérnyomok alapján felkutassák a vadkant.

Szombaton úgynevezett könnyített, illetve nehezített vércsapa munkavizsgát szervezett a Nagyatádi Ebtenyésztők és Sportkutyások Egyesülete a dél-zalai város mellett található Csónakázó-tó erdős területén. A vizsgára az ország számos pontjáról jöttek kutyások, volt aki Nyíregyházáról, mások Győr mellől érkeztek.

- A vércsapa munkavizsga egy speciális megmérettetés, főleg olyan ebek felmérését szolgálja, melyek rendszeresen vesznek részt vadászaton - mondta Balázs József, az egyesület elnöke. - A kutyáknak a vad vére alapján kellett eljutni a zsákmányhoz, ám ezek a jelek rejtve vannak a pályán. A vizsga során a kutya nem térhet le a nyomról, de figyeljük a vaddal való viselkedést is, a kutya ugyanis nem eshet neki a megsebzett állatnak, csupán annak hollétét kell jeleznie.

Mint kiderült: egy ilyen speciális vizsga megrendezése nem egyszerű feladat, a könnyített vizsgához is a verseny megkezdése előtt 4-6 órával kell elhelyezni a vérnyomokat a pályán, míg a nehezített vizsgán a vérnyomokat a kezdés előtt 16 órával csöpögtetik szét.

- Ez az első munkavizsgánk, jómagam ugyanis csak hobbiból tartom a kutyát - mondta Varga Attila, aki Iskrával, egy 4 éves nyugat-szibériai lajkával érkezett. - Ez a fajta főként Oroszországban elterjedt, jól viseli a szélsőséges időjárási viszonyokat, általában medvevadászathoz használják.

Dezső Emese saját tenyésztésű kutyával, egy 2 éves Jack Russell-terrierrel vágott neki a vizsgának. Mint mondta: ez a fajta kutya roppant taktikus vadász, mindig felméri a helyzetet, s nem kezdeményes nyílt harcot, hiszen apró termetéből adódóan vesztes helyzetbe kerülne.

A több órás munkavizsga végén győztest is hirdettek. A könnyített vércsapa vizsgát a soproni Sándor Bence Gyula és Vadvári Hanga nevű símaszőrű tacskója nyerte, míg a nehezített vizsgán a nagyatádi Nagy Balázs és szálkás szőrű tacskója, Vecsési-Rudifogó Elzi győzedelmeskedett.

További képek itt!


Forrás: Zaol