agárAtletikus testalkatával egyszerre erős és elegáns, és mindenkinek a figyelmét megragadja a magyar agár.
Idegenekkel szemben tartózkodó, de a gyerekekkel nagyon jól kijön, miközben szilaj természetével nagyon határozott gazdát igényel. Tévhit, hogy lakásban nem tartható, ugyanis az egyik legkényelmesebb kutya: szívesen bevackolja magát a fotelba, és gond nélkül átalussza az egész napot a takaró alatt.

Az agarak valamilyen rejtélyes okból kifolyólag nem a legnépszerűbb fajták közé tartoznak – talán azért, mert sokan azt gondolják, hogy hatalmas mozgásigényük van, és nem is okosak. Pedig kellő türelemmel és megfelelő motivációval nekik is nagyon sok mindent meg lehet tanítani (ahogy látható is ezen a videón). Ha az ember lehetőséget biztosít nekik arra, hogy időnként fussanak egy jót, akkor kiváló társak lehetnek. (Egy vizsla például napi szinten sokkal intenzívebb lemozgatást igényel, mint egy agár.)

Az agarak ősi típusú kutyafajták, és a magyar agarak elődjei is az első magyarokkal együtt érkeztek a Kárpát-medencébe – mondta az Origónak Szanka Judit, a Magyar Agár Klub elnöke, a Dévaj kennel tulajdonosa. A vándorlás során ezek a keleti típusú agarak keveredtek az útba eső népek kutyáival, és a hosszú utat csak a leginkább életrevaló kutyák élték túl.
A honfoglalást követő időszakban az agarászat kedvelt vadászati mód volt Magyarországon, a középkori Európában Anglián kívül nálunk volt az agaras vadászat másik fellegvára. A főurak, lovas vadászok nyúlra, szarvasra, rókára és még farkasra is vadásztak agarakkal. A török hódoltság idején az ősi magyar agarak a keleti kutyákkal keveredtek.

Később, a 19. században a gyorsaság fokozására angol agarakat is bevontak a tenyésztésbe, és így alakult ki a mai magyar agár. Mint minden magyar kutyafajtát, ezt is nagyon megviselte a második világháború, ám az elhivatott tenyésztőknek köszönhetően sikerült talpra állítani a fajtát, mely 2004 óta nemzeti kincsnek számít.

A magyar agár nagytestű faja, a kanok marmagassága (vagyis a vállmagassága) a 70 centimétert is elérheti, míg a szukák valamivel alacsonyabbak. A súlya nemtől függően 25-30 kilogramm körül alakul. Rövid szőre sok gondozást nem igényel. Ha télen kint tartják, akkor a szőre hamar megerősödik, és jelentős mennyiségű aljszőrzetet növeszt. Ezt a jó idő bekövetkeztével levedli, így ilyenkor célszerű gyakrabban átkefélni, hogy az elhalt szőrök könnyebben távozzanak.

Az agár akkor érzi magát a legjobban, ha időnként szabadon futhat egy jót. Itthon az agarasok jellemzően kétféle sportot űznek a kutyáikkal. Az egyik az agárverseny, amikor a lóversenyekhez hasonló ovális pályákon futnak a kutyák a műnyúl után. Itt a különböző agárfajták külön versenyeznek (az angol agár a leggyorsabb), és a távok változóak. (Sok országban ezeken a versenyeken ugyanúgy lehet pénzben fogadni, mint a lóversenyen, de nálunk ez nincs így.)

A másik sport, a coursing ennél sokkal kötetlenebb, itt ugyanis a műnyulat cikk-cakkban húzzák el a kutya előtt, vagyis sokkal inkább utánozza a valódi nyúl mozgását. Itt már nemcsak a gyorsaság, hanem a kutya fordulékonysága is sokat számít. Ebben a sportban igazán sikeresek a magyar agarak, Szanka Judit szerint „ha az angol agár az agarak Forma 1-es versenyautója, akkor a magyar agár a Párizs-Dakar terepjárója”.
Más vadászkutyafajtáktól eltérően az agár elsősorban a szemével, és nem az orrával keresi a vadat, amit fel is riaszt és el is ejt. Csak ezekre a fajtákra jellemző mozgás a kettős lebegő galopp, amely egy speciális mozgásforma, amikor a lábak szinte egyszerre nyúlnak ki, és hajlítódnak be, és a földet érő mellső lábak azonnal elemelkednek a talajtól, hogy helyet adjanak az érkező hátsó lábaknak.

A magyar agár (és általában az agarak) vadászösztöne erős, és könnyen üldözőbe fogja a menekülő vadat. A sétáltatása ezért nagy odafigyelést igényel. Az agarakkal történő vadászatot pedig az EU és a nemzetközi kutyatenyésztő szervezet, az FCI is tiltja, így erre hivatalosan nincsen lehetőség. Sokan vásárolnak azonban magyar agarat orvvadászatra, Szanka Judit szerint ezeket a kutyákat elég hamar kilövik. Az orvvadászok gyakran keverik a fajtát angol agarakkal, hogy fokozzák a gyorsaságot, ám rossz hírét keltik a fajtának.

Mindezek mellett a magyar agár ideális családi kutya Szanka szerint, ő 1976 óta tartja a fajtát. Jól alkalmazkodik, ugyanakkor önálló, és esetenként határozott kezet igényel. Elegáns megjelenése ellenére nem sérülékeny, és az agaras sportokon kívül agilityre (akadályverseny) és szánhúzásra is alkalmas, továbbá megfelelő motivációval könnyen is tanítható.

Igényli a társaságot, bújós kutya, és jól kijön a gyerekekkel is, velük általában elég türelmes (ebből kifolyólag terápiás célokra is használható). Ha úgy van, beéri a normál sétákkal is, otthon pedig szereti a kényelmet, és képes naphosszat lustálkodni. Nagyon éber, és jelzőkutyának is kiváló.

Forrás: Origo