Ritka vadászati esemény zajlott le az elmúlt hét egészét átölelően Veszprém-, Zala-, Somogy- és Vas megye erdeiben.
A keszthelyi Helikon Szálló központtal került megrendezésre a 33. Nemzetközi Véreb Fővizsga, ahol az alapító 4 ország (Németország, Magyarország, Ausztria és Svájc) részvételén túl további hét környező ország (Lengyelország, Szlovénia, Szlovákia, Csehország, Olaszország, Franciaország, Norvégia) vérebesei találkoztak, hogy képviseletükben bemutassák, milyen színvonalat jelentenek a nemzetközi vérebtenyésztés terén.

A szakavatott vadászokon kívül kevesen tudják mit is takar ez a bizonyos elnevezés, hogy „véreb”. Az átlagember általában gyilkos természetű goromba kutyára gondol, pedig erről szó sincs. A két vadászkutya fajta, a nagyobb testű hannoveri véreb és kisebb testű rokona, a bajor véreb békés, inkább félénk természetű kutyák, melyeket olyan kivételes szaglóképességgel áldott meg a teremtő, hogy egy adott nyomot még 20 óra múlva is képesek nagy biztonsággal követni. Ezt a rendkívüli képességet ismerték fel anno a vadászok és használták fel a sebzett nagyvad felkutatására, hogy aztán minél előbb megszabadíthassák kínjaitól a szerencsétlenül járt nagyvadat, ezzel együtt értéket is mentve a vadgazdálkodónak. Az ilyen fővizsgákra azért van nagy szükség, hogy a szakemberek előtt mérhető legyen az a vérebállomány, melyek alapjai lehetnek egy adott genetikai bázisnak.

Megyénk két erdőgazdasága a Bakonyerdő Zrt. és a Verga Zrt. oroszlánrészt vállalt a rendezés lebonyolításában, ami azt jelenti, hogy az ez időre tervezett terelő vadászataikkal lehetőséget biztosítottak az ilyenkor óhatatlanul előforduló sebzések kidolgozására. Ahhoz, hogy a fővizsgára jelentkezett 12 véreb munkához jusson a környező megyék erdőgazdaságai is kellettek, így kellő munka adódott, aminek nyomán végezetül megnyugtató végeredmény születhetett. Megfigyelőként a Veszprém Megyei Vadászkamara is képviselte magát, Pap Gyula kamarai elnök mellett a kynológiai bizottság elnöke, Maróti Béla, aki közismerten vérebes szakember, a munkák során bíróként is közreműködött.

A versenyszerű fővizsgán 204. ponttal I. díjas minősítést szerzett és ezzel megnyerte a versenyt: Bary Lenny Akkord bajor véreb, vezette lengyel színekben Krzysztof Szafranszky. Őket a csehek, majd a németek követték hannoveri vérebekkel. Sajnálatos módon a magyar színeket képviselő Pukánszky Zoltán Stamesz nevű kutyájának olyan munkát sorsoltak, ami megkereshetetlen volt a sebzés gyengesége miatt.

A vasárnap esti záróeseményen nehéz sóhajok és örömmel teli érzések szálltak az égbe a terítéken fekvő gímszarvast sejtelmesen megvilágító máglyák füstjével Találkozás két év múlva Németországban. Magyarország, a megszokott ütemezés szerint, 10 év múlva kap ismét rendezési lehetőséget.

További képek itt!


Forrás: VMVK