A jó vadászkutya kiképzéséhez rengeteg idő és energia kell, a befektetés viszont megtérül.

Február 1-jén is színes programokkal várta az érdeklődőket a 24. Horgász és Vadász Napok Kecskeméten, az Erdei Ferenc Kulturális és Konferencia Központban. A havazás ugyan nem jött jókor a rendezvénynek, az őz-főző versenyen azonban így is sok csapat fakanalat ragadott. A délutánra meghirdetett vadászkutya fajtabemutató négylábú résztvevőinek és gazdáknak zöme az időjárás miatt kénytelen volt otthon maradni, két megjelent vadászkutyás azonban beszélt a Petőfi Népének a vadászkutyák neveléséről, tartásáról.

– Ha vadászkutyát akarunk egy kutyából faragni, már kölyökkutyaként meg kell ismertetni a vaddal, nagyon sokat kell vele kint lenni területen, hogy a kutya hozzászokjon az ottani viszonyokhoz – mondta el Gombai Csaba hetényegyházi vadász, aki Brutus hívónevű, három és fél éves labrador retrieverével érkezett a kecskeméti vadásznapokra. Osztotta a véleményét Varasdi Imre kecskeméti kutyatartó is, aki két és fél éves, Frosti hívónevű golden retrieverét harmadik éve trenírozza, hogy még kiválóbb vadászkutya válhasson belőle. Brutus és Frosti mindketten keresőkutyák.

– Ez azt jelenti, hogy ha például a lelőtt kacsa beesik a vízbe vagy a nádba, a húzás után beküldöm a kutyát a nádba és kihozza a kacsát, ezáltal nincs elveszett vad. A vizsláknak például már a lövés előtt is van dolguk, ők keresik a vadat. Ezt jelzik a vadász felé, aki kitapossa a vadat, felrepül a kacsa, a vadász meglövi, úgy kerül hozzá. Vannak még kotorék kutyák is, akik a dúvadgyérítésben játszanak nagy szerepet. Ők szedik ki a rókát vagy a borzot a kotorékból. És vannak a vérebek, akik szintén a lövés után jutnak szerephez: a sebzett vad nyomán vezetik el gazdájukat a vadhoz – részletezte Gombai Csaba.

Brutus rendelkezik munkavizsgával, a vadászat mellett gazdája versenyekre is hordja, ahol szép eredményeket érnek el. Addig, amíg idáig eljutottak sok pénzt és energiát fektettek a kutya nevelésébe. Gombai Csaba és Varasdi Imre hetente legalább 12 órát trenírozza a kutyáját, emellett pedig minden alkalmat megragadnak arra, hogy fejlesszék kutyáikat. Egy jó pedigréjű kölyök labrador vagy golden retriever ára egyébként 1000-1500 euró.

– Nagyon fontos, hogy elismert tenyésztőtől vásároljuk jó helyről származó kutyát, hogy a kutya biztosan bírja a terhelést. Ha a vadászkutya megfelelő idegrendszerrel rendelkezik és jól van képezve, akkor óriási terhet lehet rárakni, egy kétnapos vadászat például meg se kottyan neki – tette hozzá Gombai Csaba. A magyarországi vadászkutyaképzés a két hozzáértő szerint még gyerekcipőben jár. – Itthon leginkább a vizslatartásnak van tradíciója, míg külföldön, például Angliában főleg retrieverekkel indulnak az erdőbe a vadászok. Mostanában kezd meghonosodni Magyarországon is a retrieverekkel való munka, a retrieverek képzése – fűzte hozzá Varasdi Imre.

Forrás: Baon