Rekordszámú, 312 kutya indult az országos vadászkutya kiállításon, melyet tizenhatodik alkalommal rendeztek meg Kaposváron. Ennek láttán a szervezők bizakodnak a jövőben, mert megfordulni látszik az elmúlt évek fogyatkozó trendje.

Sok magyar fajtát neveztek: magyar vizslát, erdélyi kopót, magyar agarat. Szmolka János, a Somogy Megyei Kinológiai Egyesület elnöke elmondta: Ausztriából, Szlovákiából és Horvátországból is érkeztek ebek a megmérettetésre. A kiállítás szépségverseny, tehát nem a képességeit, hanem a küllemét bírálják el a kutyáknak. A bemutató csúcspontján a fajták reprezentásait vetik össze a bírák, hogy megtalálják a mezőny legszebb kutyáját.

A göllei Tóth Alíz egy fiatal agárral érkezett. – Arányaiban megfelelő, még nőni fog, de már most is látszik rajta, hogy nagyon jó testfelépítéssel rendelkezik, remélhetőleg ezt a bírák is értékelni fogják. 9 hónapos és 3 napos, még nem futhat versenyszerűen, csak hobbi szinten, de később majd szeretném felkészíteni – mondta fiatal lány.

Két erdélyi kopó izgatottan szimatolt körbe. – Fontosnak tartom ezt a fajtát bemutatni. Mi csak hobbiból tartjuk őket, vadászni nem visszük. Egyéniségek. Mások, mint a többi kutya: makacsak, önfejűek, de mégis szeretetreméltóak: otthon a kanapén házi kedvencként bújnak az emberhez, de kint az erdőn nekik nincsen főnök – mondta a nagykanizsai Molnár Gábor. – Hagyomány, hogy a kaposvári vadászkutya kiállításon részt veszünk, minden évben sikert arattunk, az osztályát megnyerte a kutya, amit felvezettem. Általában rövidszőrű német vizslát hozok, vagy magyar vizslát, most bemutatok egy szálkás szőrű tacskót is. Mi vadászunk velük, jól kiképezhető kutyák, apróvadra kiválóak, nyúlra és fácánra, de lehet nagyvad után is vérnyomra engedni – mondta Kapronczai Réka, aki Böhönyéről jött.

A verseny előtt egy fiatalember egy 16 hónapos terriert fésült és kozmetikázott nagy gondossággal. – Hat héttel korábban kezdődik a felkészülés, trimmeljük majdnem kopaszra, mert drótszőrű. Most befésüljük, lakkozzuk. Ez egy welsh terrier, két kutyát hoztunk, a két első helyre számítunk, a másodikért nem jönnénk el – nevetett a zalaegreszegi Barát Csaba. – Kotorék és hajtó, vaddisznó és róka vadászatához használják. A hajtási szezon októbertől van március elejéig tart, akkor majdnem minden hétvégén járjuk az erdőt.

Már a felvezető pórázról megérzi az okos vizsla, Magasparti Rutinos Abba, hogy mi következik, és ezt tudja a gazdája is. - Kölyökkorától hozzuk kiállításokra. Megszokta a rendet, hogy több kört szabályosan le kell futni, a többi kutyával nem bohóckodni. Munka jellegű versenyeken is indulunk. Ez a mostani kiállítás csak szépségről szól, a kutyák egyéb tulajdonságai nem mutatkoznak meg, de egy félős, ideggyenge állat hamar kihullik a rostán. A kutyám húsz hónapos magyar vizsla szuka, fajtagyőztes volt már Magyarországon, a testvére az Európa-kiállításon hozta el az első helyet 118 nevező közül. A kaposvári versenyen erős a konkurencia, sok szép kutya van – mondta a balatonboglári Mármarosi Anna.

A jó vadászkutya a genetikájában hordozza az erényeit: nem fél a lövéstől, gyors, temperamentumos, tud küzdeni, van benne birtoklási vágy a vad iránt, és jó a kapcsolata a gazdájával, legyen az kotorékeb, vizsla vagy véreb, tartja a szakértő. – Amikor megszülettem, aznap kaptam egy vadászkutyát, most 54 vagyok, és folyamatosan van vadászebem, minden fajtát kipróbáltam már – mondta Agyaki Gábor, a Baranya Megyei Vadászkamara kinológusa.

– Megmondom őszintén, ezt a kutyust szeretném eladni, én csak ebből a célból érkeztem. Szálkás szőrű tacskó, Buksi a neve, általában nyugodt természet, de most egy kicsit zaklatott, mert sok kutyát lát egyszerre – mondta Fónai László kaposvári nyugdíjas, aki a bejáratnál ácsorgott a tacskóval, amelynek nyakába egy „ Eladó ” feliratú táblát akasztott.
A kiállítás megnyitóján részt vett Hegedűs Zsuzsa, a miniszterelnök tanácsadója, aki angol szettereit dicsérte, és a megjelenteket köszöntötte Szita Károly kaposvári polgármester, aki civilben egy óriás schnauzer gazdája.

Forrás: Sonline