ifj bota fotokiallitasOktóber 2-án nyílt meg Ifj. Bóta István „Vadlesen” című természetfotó kiállítása, Miskolcon, a Földes Ferenc Gimnáziumban.

A 10. osztályt taposó, 17 éves fiatal tehetség a természet és a vadászat iránti szeretetét szüleinek és nagyszüleinek köszönheti. Ismereteit a későbbi Erdőmérnöki diplomájának a megszerzése után, a gyakorlatban szeretné kamatoztatni. Első fényképezőgépét 2015-ben kapta, hogy megörökíthesse az az évi szarvasbőgést. Azóta, már jóval komolyabb, félprofi felszereléssel dolgozik, és leginkább cserkelés közben kapja lencsevégre a természet apró titkait.

Felvételei főként a Bükkalján, annak is dél-borsodi részén, illetőleg Tiszakeszi környékén készültek. Idén szeptemberben a Balatonhoz, a Nagyberekbe is sikerült eljutnia, melyről a következőképpen nyilatkozott az Észak-Magyarország hasábjain:

„Nagyon szép vidék, a kiváló élőhelynek köszönhetően sok a gímszarvas és létszám mellett az állomány minősége ugyancsak átlagon felüli. Sikerült pár emlékezetes fényképeket készítenem, annak ellenére, hogy az időjárás nem kedvezett a fotózásnak.”

– Sokan nem is gondolnák, mekkora élmény egy szarvasbikát testközelből, alig néhány méterről megfigyelni. Pedig ez maga a csoda…meséli átéléssel, hozzátéve, hogy a legkedvesebb vadfaja a magyar erdők királya. Kedvenc képe a „Vihar bikája” című felvétel, amelynek elkészítéséhez nagy szerencse kellett, hiszen csupán néhány másodpercre sütött ki a nap a Nagyberekben, előtte és utána szakadt az eső, ráadásul orkán erejű szél fújt. Mégis elcsípte a pillanatot.

A tájképeket, madár- és vadfotókat, valamint makrofelvételeket egyaránt felvonultató kollekcióból berendezett, nyílt kiállítás október 20-áig – hétköznaponként, 8 és 17 óra között – megtekinthető a borsodi megyeszékhely oktatási intézményében.

Forrás: Kárpáti Nikolett