fegyverekVidékünkön a hónap végéig tart az önkéntes fegyver-beszolgáltatási hónap.

Az akció céljáról, eddigi tanulságairól kérdeztük Vaszil Kobal alezredest, a megyei rendőr-főkapitányság engedélyeztetési osztályának vezetőjét- írja a Kárpáti Igaz Szó online.

– Sokan nem értik, mi szükség van a beszolgáltatási akcióra, amikor úgyis sok az illegális fegyver.
– A mostani programunk e hónap elején kezdődött és 31-ig tart. Valóban sokan birtokolnak törvénytelenül különféle arzenált, amit nem mernek realizálni, mert félnek a következményektől. Mi ebbe szeretnénk segítséget nyújtani. Az is szempont, hogy megakadályozzuk az illegális fegyverek elterjedését, elejét vegyük a bűncselekményeknek. Egyébként önként bármikor leadhatóak az itt-ott talált puskák, lőszerek, szálfegyverek. Sőt, akit efféle „szerencse” ér, azonnal köteles hozzánk fordulni. Amennyiben elmulasztja a bejelentést, úgy bűncselekményt követ el. Erre is felhívjuk a lakosság figyelmét.

– Milyen gyakoriak az ilyen kampányok?
– Évente kétszer rendezzük meg. Az idén először márciusban lehetett élni a lehetőséggel. Fontos tudnivaló, hogy nemcsak leadni lehet, de az addig törvénytelenül birtokolt eszköz legalizálására is mód van.
– Kárpátalja mely járásaiban aktívabbak az emberek, illetve hol birtokolnak több törvénytelen fegyvert?
– A legjelentősebb illegális arzenállal a hegyvidéken élők rendelkeznek. Gyakorta találnak háborúból visszamaradt karabélyokat, puskákat, amelyek az egykori harcok során kerültek a családokhoz, majd örökség gyanánt a mostani tulajdonosokhoz. Nemritkán rengeteg lőszert is őriznek, s orvvadászathoz használják őket. Viszont súlyos bűntényeket is elkövetnek velük. Újabban a keleti háborús övezetből kerül vidékünkre sok pisztoly, gépfegyver, éleslőszer. Az ott katonáskodók hajlamosak trófeaként viszonyulni ezekhez. Pedig tudni kell, hogy ez is büntetendő cselekmény. Ilyen eszközöket e hónapban még senki nem szolgáltatott be. Egyéb dolgokat viszont, néhány szálfegyvert, házilag barkácsolt puskákat, pisztolyokat majd minden régióban szolgáltattak már be.

– A világhálón sokféle önvédelmi eszközt kínálnak megvételre. Ezek közül melyek engedélyezettek az országban?
– A fegyverviselés terén a törvényeinkben egyelőre több joghézag van, hiányzik a konkrét paragrafus. Így az önvédelmi eszközök alkalmazását illetően csak a kiegészítő szabályokra lehet alapozni. Ezek szerint az átlagpolgár saját védelmére legálisan és külön hatósági engedély nélkül csak gázsprayt és légfegyvert birtokolhat. Utóbbiból is csak azokat, melyek kalibere nem nagyobb 4,5 milliméternél, a lövedék sebessége pedig legfeljebb 100 méter másodpercenként. Ilyenek is csupán csak a 18. életévüket betöltött személyeknek lehetnek. Alkalmazásuk korlátozott, ugyanis nem használhatók olyan helyzetekben, amikor vétlen személyek is megsérülhetnek. A Miniszteri Kabinet 706. számú rendelete értelmében a speciális önvédelmi eszközöket tilos használni a szolgálatban lévő rendőrök ellen.

– Minek a vásárlása és tartása van engedélyhez kötve?
– Hatósági engedélyhez kötöttek a gázpisztolyok, melyeket csak a nagykorúságot elért személyek birtokolhatnak. E kategóriába tartoznak a már említett 4,5 milliméteresnél nagyobb kaliberű és a 100 m/sec sebességet meghaladó lövedékű légfegyverek. Csak külön engedéllyel és csupán bizonyos szakmákban dolgozók viselhetnek gumilövedékkel működő pisztolyt, revolvert. Ilyenekre egyebek között a 21. életévüket betöltött bírák, azok hozzátartozói, rendőrök, ügyészek, az SZBU munkatársai, újságírók, parlamenti képviselők, önkéntes rendfenntartó csoportok tagjai jogosultak. Ám tudni kell, hogy amennyiben az igénylő büntetett előéletű, semmilyen önvédelmi fegyverre nem kaphat engedélyt.

– Egy állampolgárnak hány önvédelmi eszköze lehet?
– A jogszabály nem korlátozza a mennyiséget, a lényeg a viselésükre szóló engedély megléte.
– Mi a helyzet a sokkolókkal?
– Ezt csak a rendvédelmi szervek munkatársai alkalmazhatják és csak extrém esetekben, például az agresszíven fellépő huligánok, garázda személyek megfékezésére.
– Megengedett-e az éleslőszerrel működő tűzfegyverek magánszemély általi viselése?
– Nem. Kivételt képeznek a vadászpuskák. A sörétesre a 21. életévüket betöltöttek, a golyósra pedig a 25 évesnél idősebbek kaphatnak engedélyt a törvényi előírásnak megfelelő módon. A gond csak az, hogy mint mondtam, a törvényeink nem kellően átgondoltak és nem egyértelműek.

Forrás: Kárpáti Igaz Szó