Ma 2017. június 29., csütörtök, Péter és Pál napja van. Holnap Pál napja lesz.
Huntland
Arion kutyatáp
 
autodoc.hu

Vadászok

  • 10711 Regisztrált
  • 0 Ma
  • 0 Ezen a héten
  • Legutoljára: kuruczl

Ki van itt?

Oldalainkat 460 vendég böngészi

Média Partnereink 
gun magazin

Segítsünk!

csillagszem alapítvány
Várjuk szponzorok, szervezetek,
magánszemélyek pénzadományait,
és egyéb tárgyi segítségét
Evolveo
Csizma Shop 2
Vadászati magazin Vadászati magazin Programok A vadászat kényes kérdéseiről tárgyalnak a székelyföldi vadászok
A vadászat kényes kérdéseiről tárgyalnak a székelyföldi vadászok PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: Hírszerkesztő   
2017. június 16. péntek, 05:04
Pénteken és szombaton Sepsiszentgyörgyön és Árkoson szervezik a VII. Székelyföldi Vadásztalálkozót.

A Kovászna Megye Tanácsa, Sepsiszentgyörgy Önkormányzata, a Vadászati Kulturális Egyesület és a Vadon Egyesület által szervezett nagyszabású eseményen olyan programokra kerül sor, amelyek a vadászat szépségéről és élményeiről szólnak és olyan fajta vadászatot népszerűsítenek, amely által a vadászat társadalmi elfogadottsága pozitív irányba alakul – mutatott rá kedden Demeter János.

A Vadon Egyesület ügyvezetője kifejtette: az utóbbi években azt tapasztalták, hogy mások intenzív munkát folytatnak a vadászat befeketítésére, ezért fontos feladatnak tartják ennek ellensúlyozását. Hozzátette: idén is folytatják a tavaly elkezdett vadászakadémiát, amely révén erősíteni szeretnék a székelyföldi vadásztársadalom szakmai színvonalát.

A háromszéki önkormányzat elnöke, Tamás Sándor emlékeztetett, hogy a székelyföldi vonatkozású rendezvényt évek óta vándortalálkozóként közösen szervezik Hargita és Maros megyével. Hozzátette: „Az erdélyi és székelyföldi vadásztársadalom évszázadok óta komoly vadászati kultúrával rendelkezik. Jó példa a sepsiszentgyörgyi Sárkány Árpád életútja, aki a vadászati kultúra egyik leglelkesebb terjesztője, az egyik legnagyobb európai vadászati cég vezetője”. Tamás Sándor szerint el szeretnék oszlatni a vadászatról szóló negatív véleményeket, és hangsúlyozni annak sportszerű vonatkozását is, amelyre kiváló tájékoztatást nyújt például a Miért vadászunk? című előadás is.

A vadászat kényes kérdéseit érintik

Sárkány Árpád, a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács alelnöke pénteken a romániai vadászkultúra nemzetközi megítéléseiről tart értekezést. „Romániában a vadászoknak nincs okuk az ünneplésre. Európa-szerte talán itt a legrosszabb a vadászok megítélése, itt érték el egyedül azt, hogy négy év alatt hat vadfajnak a vadászatát sikerült betiltani, így nem vadászható a siketfajd, a hiúz, a barnamedve, a vadmacska, a farkas és a szarvas.”

Sárkány szerint „vissza kell térni a normalitáshoz”, mert óriási konfliktusok vannak. Fogy a tűrőképessége azoknak az embereknek, akik naponta, akaratuk ellenére kapcsolatba kerülnek a nagyvadakkal. A vadászoknak nincs jogosultságok közbelépni az ilyen esetekben, nem tudják kordába tudták tartani a települések közelében csatangoló, háziállatokra, vagy éppen emberre támadó vadakat. „Ma már nekünk, vadászoknak a medvéhez annyi közünk van, mint a gólyához: vagyis semmi”- fejtette ki Sárkány Árpád.

A szakember szerint Romániában a becslések szerint 7000–7500 barnamedve él, az állomány 49,7 százaléka a három székely megyében. Kovászna megyében 980 fősre becsülik a medveállományt, miközben a terület 270 medve számára tud optimális feltételeket biztosítani.

Sokan visszaadnák a vadászterületeket

Az Abies Hunting vadászati cég tulajdonosa szerint korábban a több száz hektáron gazdálkodó vadásztársaságok legalább egy medvére kaptak kilövési engedélyt. Egy külföldi vadász pedig annyit fizetett a trófeáért, hogy abból egy évig tudták fedezni a vadak takarmányozását és kifizetni a vadkárokat. Sokan fontolgatják, hogy visszaadják a vadászterületeket, mert elvették az egyetlen bevételi forrásukat. A háromszéki önkormányzat elnöke, Tamás Sándor szerint nehezen sikerült kiharcolni, hogy helyiek kapják meg a vadászterületeket a saját erdejükben, ezért nem kizárt, hogy háttérben azt szeretnék, hogy anyagilag ellehetetlenítsék ezeket a társaságokat és újra a más megyékből érkező vadászok tegyenek kezet ezekre a területekre.

A VII. Székelyföldi Vadásztalálkozón, pénteken Sepsiszentgyörgyön szakmai előadásokra várják az érdeklődőket, akik választ kapnak arra a kérdésre, hogy Miért vadászunk? és Miért „szégyen” vadásznak lenni Romániában? Szombaton 10.30-kor Árkoson nyitják meg az eseményt, amelynek keretében lesz vadászkellék- és kézműves vásár, trófeakiállítás, solymászbemutató, magyar agarak bemutatója, vándorzászló átadás és kulturális műsor. Az esemény fővédnöke Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke, védnökei pedig Dr. Csányi Sándor, az OTP Bank vezérigazgatója és gróf Károlyi József, a 2021-re tervezett Vadászati Világkiállítás miniszteri biztosa.

Forrás: Maszol
Hozzászólások (0)Add Comment

Szóljon hozzá Ön is!
Kérjük, hogy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni. Ha még nincs fiókja, akkor regisztráljon!

busy
 
Csizma Shop 1
 
Támogató parnereink:
magnum vadászbolt  huntland vadászbolt  demar vadászcsizmák, bakancsok, cipők  

Copyright 2007. Vadászmester Média Kft. - Vadász Magazin © - Készítette - JJmaxi Webdesign Studió - Minden jog fenntartva! - Vadászat - Vadászati Apróhirdetés - Vadászbolt - Vadászfegyver - Vadász Katalógus - Vadász Fotók - Vadászati Fórum