vadasparkDiákoknak erdei iskola, kisebbeknek kalandtúra - Megelevenedik egy parasztporta élete Nem mindennapi fejlesztési tervekkel vág neki a tavaszi szezonnak a Budakeszin található vadaspark. A természetvédelmi terület új vezetésének nem titkolt szándéka, hogy az új programokkal növeljék a park látogatottságát. Bene Zsolt frissen kinevezett parkigazgató tele van ötletekkel, amelyeket fokozatosan, lépésről lépésre kíván megvalósítani.
A főváros zajától és zsúfoltságától húszpercnyire található, 1979-ben létrehozott Budakeszi Vadaspark mindenkori célja a hazánkban és az Európában őshonos vadfajok erdei környezetben való bemutatása. A közel harminchektáros területen többek közt őzzel, vaddisznóval, muflonnal, szarvassal, farkasokkal és számos madárfajjal találkozhatnak mindazok, akik felkerekednek, hogy a Budapesthez közeli erdőbe kiránduljanak. Az utóbbi évektől eltérően azonban rövid időn belül számos újdonság várja az oda látogató családokat, miután a tulajdonos Pilisi Parkerdő Zrt. nagyszabású beruházásokba kezd. Az anyavállalat célja, hogy több látnivalóval és újdonsággal, meghatározó élményekkel gazdagítsa az érdeklődők ott eltöltött perceit. Az ötletek gazdája Bene Zsolt, akit alig egy hónapja neveztek ki a park igazgatójává. Az új vezető szerint a legfontosabb, hogy a családok pihentető körülmények között érezzék magukat, és kellemes emlékekkel távozzanak. Ennek érdekében jöhet létre egy állatsimogató, melyet egy nagyobb terület elkerítésével hoznának létre. így csak azok kerülnének közvetlen kapcsolatba az állatokkal, akik nem félnek tőlük. A pénztárnál lehet majd olyan eledelt vásárolni, melyet a vadaspark valamennyi lakójának odaadhatnak a látogatók. - Szeretnénk, ha május elejére, gyermeknapra megvalósulna a szabad etetés. Ez minden bizonnyal nagy kaland lesz a gyermekeknek - véli a vezető.

A tervek között szerepel a fajbővítés is. A park sziklás részére hazánkban valaha őshonos, ma már csak a nyugat-magyarországi határvidéken néha felbukkanó zergéket fognak költöztetni. Remélhetőleg nemsokára két medve is állandó lakója lesz a parknak. Igaz, a törvényi előírások szigorúak, és a mackók nagy helyet igényelnek, de az igazgató szerint egyáltalán nem lehetetlen, hogy nagy testű állatokat is tartsanak. - Bízom abban, hogy a medvék még több látogatót vonzanak majd ide - mondja Bene Zsolt, akinek szavaiból kiderül: a látogatási szezonnak mindössze két szakasza van. Tavasszal, amikor végre melegszik az idő, és az emberek a hosszú téli bezártság után vágynak a természet közelségére, és szívesen mozdulnak ki a városból. Nyáron alábbhagy a lelkesedés és az érdeklődés, őszig szinte alig van vendég.

A park bevétele éppen elég arra, hogy az állatokat gondozzák, élelemmel ellássák. Állami támogatás nemigen van, egyedül a sikeres pályázatokban, illetve a látogatók által felajánlott egy százalékokban bízhatnak. - Rengeteg tennivaló akad a parkterületén, amit sorban el kell végezni. Reményeink szerint az itt található, évekkel ezelőtt lezárt kilátó is hamarosan megújul - jelzi Bene.

A diákoknak szakvezetéssel és erdei iskolai programokkal színesítik a kirándulást, a kisebbeket pedig kalandtúrákkal, játékokkal segítik abban, hogy megismerjék az állatok életét. A tervekről és az aktualitásokról a Pilisi Parkerdő honlapján és a helyszínen kaphatnak részletes felvilágosítást az érdeklődők. A természetvédelmi és környezetvédelmi fejlesztéseket a Pilisi Parkerdő Zrt. támogatja, ám egyelőre nem tudni, hogy a Budakeszi Vadaspark mekkora összegre számíthat.

Forrás: Magyar Nemzet