vadkár, nyulak rágják a napraforgótA titok nyitja: megelőző védekezés és jó kapcsolat a gazdákkal. Így kezelhető a mezőgazdasági vadkár a gemenci erdőgazdaság területén. Nyulak és ünők kilövésére is külön engedélyt kapott a társaság. A vad kárt okoz. Így van ez, mióta világ a világ. Ám a megelőző védekezés és a gazdákkal ápolt jó kapcsolat sok-sok milliós megtakarítást jelenthet évente.

- Megvannak a szükséges technikák. Ilyen a vadkárelhárító vadászat, melyre most is kértünk engedélyt. Nyúl rágja a napraforgót, így 5-10 tapsifüles áldozatul eshet a torkosságnak.

A szarvas a kukoricát kedveli

- Ugyancsak meggyűlik a bajunk ezekben a napokban a szarvasokkal. Kimenekülnek az erdőből a szúnyogok elől a mezőgazdasági területekre Karapancsán, illetve szinte mindenhol. Egyébként is kedvelik a kukoricást. Megrágják a kukorica csúcsát, beleharapnak a csövekbe. És persze törik a terményt, meg ott van a taposási kár is. 10-20 ünő (tavalyi borjú) kilövésére kértünk engedélyt idén. Ezt egyébként minden alkalommal megkapjuk, ha vadkárelhárítással indokoljuk. De kevesebbet szoktunk elejteni, nem lenne célszerű sokat zavarni puskával a tarvadat az őszi szarvasbőgés előtt. Elég, ha elijednek a kukoricásból. Ez mindig a hivatásos vadászok feladata - válaszolta kérdésünkre Fodermayer Vilmos, a Gemenc Zrt. vadgazdálkodási osztályvezetője.

A vaddisznó a vetőmagot túrja ki

Nem mellékesen óriási károkat okoznak a vaddisznók is. Tavasszal a frissen vetett földből túrják ki előszeretettel az elvetett vetőmagot. Főleg a kukoricát szeretik. A kondák egyik éjjel itt, a következőn másutt jelennek meg. Előfordulhat, hogy egyes helyeken újra kell vetni táblákat. Most sok a malac, márpedig a kocák táplálékigénye szoptatás alatt akár négyszeresére is nőhet a szokásosnak. Keresik a fehérjedús magokat. Érthető, hogy ez konfliktusforrás a vadgazdálkodást folytatók és a mezőgazdasági termelők között.

- Segíthet a megelőzésben a villanypásztor, a folyamatos őrzés éjjel és nappal, valamint a területek rendszeres ellenőrzése. Igyekszünk növelni a vadföldek nagyságát, míg egyes területeket bérbe veszünk művelésre. Más gazdáktól megvesszük a terményt lábon. Amikor pedig egy részen évente megközelítőleg azonos mértékű vadkárral számolhatunk, egyezséget kötünk a tulajdonossal, és előzetesen kifizetjük a szerződésben rögzített átalányt. Természetesen rendkívül fontos a folyamatos, intenzív etetés is, hogy ne váltson ki a vad az erdőből a mezőgazdasági földekre. Mindezek következtében a Gemenc Zrt. az esetek 99 százalékában egyezségre jut a gazdákkal. Évente egy-egy bírósági per azért mindig akad - tudtuk meg az osztályvezetőtől.

Forrás: Agroland