kanadai fókavadászatAz engedélyezett 273 ezer fókának "csak" jó egynegyedével végeztek a kanadai vadászok; a visszaesés legfőbb okai a gazdasági válságban, a prém árának csökkenésében és a küszöbön álló Európai Uniós tilalomban keresendők.
A kanadai halászati minisztérium tájékoztatása szerint a vadászok mintegy 70 ezer grönlandi fókával végeztek, a hét hónapon át tartó vadászszezon ezen a héten ér véget.

A kanadai fókavadászok szövetségének sok tagja idén nem is vett részt a vadászatban, mivel a fókabőr ára a pár évvel ezelőtti száz dolláros árról 14 kanadai dollárra esett - mondta a szövetség egyik szóvivője. Emellett a gazdasági válság, az orosz rubel alacsony árfolyama, valamint a fókatermékek iránti csökkenő nemzetközi kereslet miatt még tavalyról is megmaradt 60 ezer fókabőr. Az Európai Unióban pedig októberben lép életbe a fókatermékekre vonatkozó tilalom.

Kanada keleti partjainál eddig évente mintegy 300 ezer fókát öltek le, tavaly ez a szám már 218 ezerre csökkent. A részben kegyetlen módszerek miatt állatvédők már évtizedek óta követelik a fókavadászat betiltását. A kanadai halászati minisztérium azonban humánus vadászatról beszél, amely jelentős bevételt hoz az ott élők számára.

Forrás: Stop