a sajóládi erdő ügy északerdős szemmelA rádió és televízió műsorokban, újságokban visszatérő téma legfőbb érintettje, az Északerdő Zrt. az alábbiakban tájékoztat!

A 180 hektáros területtel kapcsolatban a ’80-as évekbe kell visszatekinteni. A talaj vízszintjének nagymértékű csökkenését rohamosan követte a - mesterséges eredetű -faállomány lábon száradása, mely miatt a faanyag hasznosíthatóságának céljával kényszerű - hatóságilag előírt - kitermelésekre került sor.

Sajnos igazolódik az is, amit 2004-ben több jelentős fórumon szóvá tettünk, hogy ennek a területnek a Natura 2000 hálózatba történő bevonása hibás döntés volt.

Az erdészek munkaidejének legnagyobb részét az erdővagyon megőrzése tölti ki ebben a térségben. Az erdőgazdaság nem önmaga ellensége! Az ellopott faanyag a cég számára értékvesztés, törvényi kötelezettség, hogy minden egyes hektárt fel kell újítani és ennek költsége messze meghaladja az állami támogatást. Mindemellett elengedhetetlen a szakma számára a pozitív társadalmi megítélés!

A falopás nem csak sajóládi, nem csak borsodi sajátosság! Sajnos újra és újra országos gond. Nagyon fontos, hogy a társadalom, a természetet védeni kívánók szót emeljenek ez ellen, de még fontosabb lenne, hogy együtt, egymást segítve fékezzük meg a „nevető harmadikat”! A hatóságok eszközei egyelőre erőtlennek bizonyulnak.

Forrás: Erdő.hu