kóbor kutyákHogy az éhség vagy a vadászösztön vezette-e azokat a kutyákat, akik egy emut marcangoltak szét Kaposváron, nem tudni. Az állatsimogatóban nem ez volt az első eset. Azonban hiába a feljelentés, a gazdátlan ebek vagy az otthonról elkóborolt társaik már nemcsak az állatokat veszélyeztetik.

- Elkapták az emut ott a sarokban, és végig vonszolták az egész helységen.

Meséli a hétvégén történteket az állatsimogató és az állatok tulajdonosa. Ez már nem az első állat, amelyet kutyák téptek szét itt. Birka, emu, kacsa, csikre és rackajuh is áldozatul esett. A kár eddig már a 300 ezer forintot is elérte.

Meiszterics Edit - tulajdonos:
- Ő élte túl sajnos az egész támadást. 2 vagy 3 kutya támadta meg.

Társát vesztette el ez az emu, akin még ott vannak a hétvégi támadás nyomai. Azonban az ebek nemcsak a szárnyasokra ugrottak.

Meiszterics Edit:
- Az éjjeliőr megpróbálta megmenteni, de mivel az éjjeliőrre is rámordultak a kutyák, ezért már sajnos ő sem tudott segíteni. Úgy marcangolták szét a testet és szegény elesett, mivel nem tudta magát megvédeni, mivel a madarak azok nem annyira agresszív állatok.

Az emu fotómadár lévén egy utat és lehetőséget ismer a védekezésre, a futást. Azonban a kerítés, ami védené őket, most bezárta az állatokat. A tetemet most boncolják, hogy bebizonyosodjon, hogy valóban támadás következtében pusztult el. Ez a tulajdonos költségét terheli. S hogy a kárát ki téríti meg? Nem tudni. Mást nem tehet, csak feljelentéssel élhet ismeretlen tettes, vagyis az ebek ellen.

Meiszterics Edit:
- Többször tettünk lépést ezirányban, és szép lassan remélhetőleg haladni fog a dolog.
- Eredmény eddig volt már?
- Még nem.

A kóbor vagy otthonról elszabadult ebek azonban nemcsak az állatokra lehetnek veszélyesek. Mivel veszettséget hordozhatnak, elég egy karcolás és ott a baj, a fertőzés, ami az embert is veszélyeztetheti. A saját gazdátlan állatok a megyeszékhely több pontján is gondot okoznak. A megoldás a Philip Állatmenhelyre és Egyesületre várna, egy szerződés értelmében ők látják el a gyepmesteri feladatokat. Egész nap kerestük őket három különböző számon, mindhiába.

Dr. Farkas Edit - aljegyző, Kaposvár:
- Ez nem működött teljesen zavartalanul, és azért döntött úgy az önkormányzat, hogy ez év június 30.-ával ez a szerződés megszűnik, s ezt követően az önkormányzat saját maga működteti az úgynevezett gyepmesteri telepet.

Vagyis ők fogják majd be a szabadon lévő kutyákat, majd a lehetőségekhez mérten gazdát találnak nekik - tette hozzá Kaposvár aljegyzője. Amennyiben chippel ellátott kutya okoz kárt, sérülést állatban vagy emberben, akkor hatósági eljárás során a gazda felelős az eb tettéért. Azonban az esetek többségében vagy nincs azonosítója a kutyának vagy a vélhető gazda egyszerűen letagadja, hogy a négylábú az övé. A bizonyítás pedig a tettenérés lehet, erre azonban még nem sok példa akad. Lakott területen belül a gyepmester, illetve a rendőrség járhat el. Vadászterületen a vadász elejtheti a veszélyt rejtő állatot, ha a fertőzés továbbterjedését vagy a támadást máshogy nem lehet elhárítani - áll a vadászatról szóló törvényben.

Forrás: (Somogy TV, Híradó)