illegális fakitermelés fatolvajRendelet készül a fatolvajok ellen. Az RTL Klub Híradója megtudta: szakértők dolgoznak egy új kormányhatározaton, amellyel az illegális fakitermelést akarják visszaszorítani. A tervek között szerepel az állami őrszolgálat bevezetése vagy egy újfajta igazolásrendszer, amellyel nyomon lehet követni, hogy honnan van a fa.
Egy rendszám nélküli kocsiba botlottak az ellenőrök az erdő közepén. A sofőrről végül kiderült, hogy ő pont egy tulajdonos, ráadásul olyan, akit rendszeresen meglopnak.
Az RTL Klub Híradójának is megerősítették, hogy nyárig elkészítenek egy rendeletet, amellyel megpróbálnak a mostaninál hatékonyabban fellépni a fatolvajok ellen.
„Ilyen lehet az erdőőrzésnek egy államilag, vagy önkormányzatilag felvállalt szerepe. De ilyen lehet egy árszabályzat, hogy a bírói gyakorlatot segítse, hogy könnyebben lehessen megállapítani egy lopás értékét” – mondta Wisnovszky Károly, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal igazgatója.
Az egyik tulajdonos például madzaggal védi a fáit. Erdőt ugyanis Magyarországon nem lehet körülkeríteni. Ebből nem is akarnak engedni.
Tavaly a bejelentett adatok szerint 380 hektár erdőt loptak el az országban. Valójában, ezt a számot kétszer akkorára becsülik.
Az ellenőrök találkoztak már olyan szakszerűen átalakított autóval, amelybe pont annyi köbméter fa fért be, ami még szabálysértés és nem bűncselekmény, ha elkapja a tolvajokat a rendőr.

Forrás: RTL Klub