belföldi és külföldi vadászatokA magyar vadászterületek remek adottságai miatt évente mintegy 25 ezren keresik fel hazánkat, hogy szenvedélyüknek hódoljanak. Elsősorban Ausztriából és Németországból, de Franciaországból és Spanyolországból is szép számmal érkeznek hozzánk vadászok. A magyarok is szívesen járják a Somogy, Tolna, Baranya és Heves megyei erdőket, hogy első osztályú trófeára leljenek, hiszen a világranglista legnagyobb trófeái között nem egy hazai akad. Az Országos Magyar Vadászkamara nyilvántartása szerint az 56 ezer hazai vadászból mindössze 3 ezer a hivatásos, tehát jóval többen vannak azok, akik kedvtelésből hódolnak szenvedélyüknek.

Az erdészetek többsége, mint az adott terep legjobb ismerője, minden igényt kielégítő vadászkalandokat szervez a "fegyveres sportembereknek". Akik viszont mégis úgy döntenek, hogy egy egzotikus szafarin szeretnének vadat űzni, azoknak is számtalan lehetőség kínálkozik a vadászatszervezéssel foglalkozó utazási irodák jóvoltából. A magyar vadászok körében népszerűek az afrikai vadászatok, persze Namíbia, Dél-Afrika, Tanzánia vagy Zimbabwe mellett lehet Új-Zélandon, Ausztráliában, Argentínában, Kanadában, Alaszkában, Grönlandon vagy Mongóliában is vadászni. Aki nem szeretne túl messzire utazni, annak is van miből választania, Európán belül is akadnak megfelelő helyek, ilyenek a svéd, észt, cseh, osztrák és spanyol vidékek.

Az ilyen utakat szervező PA-CONTACT Vadászatszervező Iroda vezetője, Paller Attila szerint mivel a külföldi vadászutak eltérnek a tömegturizmus utaztatási szokásaitól, nem is beszélhetünk éves "slágerhelyszínekről". Ennek oka elsősorban az, hogy minden vadásznak mások az anyagi lehetőségei, a testi adottságai, a vadászati céljai, továbbá a preferált vadászati módja. A vadászati élménybeszámolók, híres elődeink útjai, barátok javaslatai sokban befolyásolhatják a "kalandort" abban, hogy végül melyik utat is válassza. Egy külföldi vadászútra már akár 100 ezer forinttól is el lehet menni, de ha a vadásznak korlátozott számban elejthető vadra fáj a foga, a költségeket ez alaposan megdobja. Egy vadászút megszervezésénél rengeteg dologra oda kell figyelni, a csomagajánlatok a megérkezéstől az elutazásig a következő költségeket tartalmazzák: szakszemélyzet, tolmács, segítők, transzfer, vadászat, szállás, ellátás, vízumügyintézés, repülőjegy-rendelés, tanácsadás, pontos programterv és az ajánlott felszerelési lista. Az egzotikus "vadűzés" időtartama minimum 3-5 nap, de lehet három hét is, ez a vadfajtól, a távolságtól és az igényektől függ. A szálláslehetőség nagyban függ a vadfaj előfordulási helyétől: a hegyekben sátorozástól kezdve a vadászházakon át az afrikai luxuskempingekig terjed a kínálat.

Persze nem mindenki vágyik külföldi nagy kalandra, a hazai vadászatok is keresettek, igaz, a vendégek túlnyomórészt külföldiek. A vadászidény április közepén, az őzbakvadászattal kezdődik. A nagyvadfélék közül a muflon- és a vaddisznóállomány kiemelkedő, az apróvadak közül pedig a fácáné, a mezei nyúlé, valamint a vízi vadaké. Az igazi vadászszezon azonban szeptember elejére esik és a szarvasbőgéssel indul. Nem véletlenül, hiszen nálunk található a világ egyik leghíresebb gímszarvas- és dámszarvas-populációja, előbbiek trófeájának súlya gyakran meghaladja a 10-12 kilót is, melynek ára 5-8 ezer euró felett is lehet.

Forrás: Napi Online