orvvadász felszerelésAz őzvadászat összes létező szabályát megsértve ejtett el két vadat 2008 októberében két domaszéki vadász.
Tilalmi időszakban, éjjel, reflektorral, túl gyenge fegyverrel vadásztak. Az elejtett állatokról azt állították, saját maguk nevelték azokat. Tilalmi időszakban, éjszaka, reflektorral, az előírtnál kisebb csőtorkolati energiájú fegyverrel vadászott idegen területen őzre két domaszéki férfi. Az első fokon eljáró szegedi városi bíróság nem jogerős ítéletében 150, illetve 220 ezer forint pénzbírságra ítélte őket.

A vádlottak 2008 őszén érvényes vadászengedéllyel és vadászfegyverre kiadott érvényes fegyvertartási engedéllyel rendelkeztek, mindketten az egyik helybéli vadásztársaság tagjai voltak. Ez sem változtat azonban a tényálláson, miszerint 2008. október 22-én sötétedés után egy Szegedhez közeli napraforgósban kézi reflektorral és a gépkocsi távolsági fényszóróival világították meg a területet, majd leterítettek két őzt.

Az elejtett állatokat egyikük tanyáján kezdték feldolgozni, ekkor érték őket tetten a kiérkező rendőrök, akiket egy helybéli vadász értesített.
A vadászati törvény szerint szeptember 30-tól április 15-ig tilos őzbakra vadászni. Őzre napnyugtát követően és napklete előtt amúgy sem lehet vadászni, pláne nem reflektorral. A szabályok azt is tiltják, hogy őzre 1000 Joule-nál kisebb csőtorkolati energiájú lőfegyverrel vadásszanak.
A bűncselekménnyel a vádlottak a vadásztársaságnak 400 ezer forint kárt okoztak. A bíróság ítéletében kötelezte a két férfit a kár megfizetésére. A vádlottak azzal védekeztek, hogy az egyikük saját tenyészetéből származó őzeket dolgozták fel, a bíróság álláspontja szerint azonban ezt a tanúvallomások és a bizonyítékok cáfolták.

Forrás: MTI