Az idei tél kedvez a vadnak, nem viseli meg az állatokat, ennek ellenére a vadászok azt tapasztalják, hogy valamelyest csökkent az állomány, legalábbis a fácánt illetően. Zuberecz Tibor megyei fővadász a Békés megyei eredményeket értékelte.

Az idei tél igazán a szárnyai alá vette erdeink élőlényeit, eddig még nem volt hóborítottság, viszont a nyári szárazság, az aszály nem kedvezett a vadnak.

- A nyúl megyeszerte eltérő eredményt mutat. Ahol a szárazság dominált, Dévaványa, Egyegfalva, Bucsa, Orosháza, Békéssámson térségében, ahol inkább füves, száraz területek találhatók, ott gyengébb az állomány, ahol főleg öntözéses gazdálkodással foglalkoznak, és talált zöldet az állat, ott jó az állomány - tudatta Zuberecz Tibor, az OMVK Békés megyei Területi Szervezetének titkára.

Hozzátette: a mezei nyúl exportjának 60-65%-át Békés megye adja, szinte csak itt van ekkkora állományú nyúl, és ez nagy kincs, vigyázni kell rá. Ez azért is fontos, mert a vadásztársaságok anyagi bázisának egyik alappillérét a mezei nyúl élve befogása képezi.

- A fácán természetes szaporulata gyenge, a vadászatra jogosultak több mint 150 ezer madarat bocsátottak ki a vadászterületekre. A visszavadászás azonban gyenge, mert az enyhe időjárás, a nagy meleg miatt a madarak szétszélednek, a földeken rovarásznak. Ha nagy a hideg, akkor összetömörülnek könnyebb őket visszavadászni. Így viszont nagy köröket kellett megtenni, hogy fel lehessen hajtani őket, az is igaz, hogy a nyúl vadászásánál a kedvező időjárás előnyt is jelentett, nem volt sár, egyszerűbb volt a dolgunk - közölte Zuberecz Tibor.

Azt is elmondta, hogy az őzállomány szépen mutatkozik, a szaporulat jó, a vadásztársaságok további elejtéseket kérnek a vadkárok megelőzése és a túlszaporodás elkerülése érdekében.

Az enyhe tél következtében nem szenved a vadállomány semmiben hiányt, megtalálja a természetes táplálékát, etetni nagyon nem kellett eddig, azonban a vadászok a szokott módon szálas, szemes és lédús takarmánnyal egészítik ki az állatok étrendjét. Ennek csak a helyben tartás miatt van jelentősége, de mivel sok természetes táplálék van, nem keresi a vad az etetőket.

Az enyhe tél tehát jó az állomány szempontjából, a következő napokra viszont hideget mondanak, amire szükség van ugyan, de a vadászok bíznak abban, hogy ez nem lesz tartós.

- A nyulak párzása a meleg miatt hamarabb volt, és mivel a vemhesség 42 nap, így február közepén várható, hogy megszületnek az első kisnyulak. Ha tartós lesz a hideg, könnyen elpusztulnak, ezért nem jó számukra a nagy hideg - mondta a titkár.

Manapság a megyében szinte mindenféle náció megfordul vadászat céljából, nagy számban érkeznek szlovák, román és olasz vadászok. Míg a korábbi években - a recessziónak is köszönhetően - csökkent a külföldi vadászok száma, ez mostanra megváltozott, és ebben az idényben már növekedés tapasztalható.

Összességében a vadászati eredmények az elvárásoknak megfelelően alakulnak. Október elsején kezdődött a tarvad vadászatának az időszaka, a suta és a gida február végéig még eltarhat. A mezei nyúl vadászata befejeződött, fácán még február 28-ig vadászható. Azonban a társaságok nem akarnak február végéig vadászni, még egy-két hétvége, és befejeződik az idény.

- A törzsállomány szigorúan be van állítva, további kilövések nem indokoltak - fejezte be Zuberecz Tibor.

Forrás: Hír6