Szeged - Nyereséges lett a magyar vadgazdaság, egyre több külföldi vadász tölt napokat a hazai vadleseken, és élénkül a belföldi turizmus is. Csongrád megyében az elejtett vadak nagyobb részét külföldiek terítik le.

Újra nyereségessé vált a magyar vadgazdálkodás, az ágazat tavalyi eredménye már másfél milliárd forint körül volt – mondta Fazekas Sándor a 21. Fegyver, Horgászat, Vadászat Nemzetközi Kiállításon. Az eredmény jó alapot adhat az ágazat fejlődéséhez a következő években, és segítheti a turizmus fejlesztését is – tette hozzá a vidékfejlesztési miniszter.

– A vadak jelentős részét Csongrád megyében külföldiek ejtik el bérvadászat formájában. A külföldiek többsége Németországból, Ausztriából, Svédországból, Dániából, Oroszországból és Szlovákiából érkezik Csongrád megyébe. A nagyvadak kilövésére főleg egyénileg jelentkeznek be a vadászok, ami élénkíti a turizmust, hiszen Csongrád megye mind a hatvanegy vadászterületén megfordulnak a külföldi vadászok, akik effajta szenvedélyük nélkül aligha keresnék fel például Pitvarost, Székkutast, Domaszéket vagy Ásotthalmot, ahol szállást és különböző szolgáltatásokat vesznek igénybe – magyarázta Komoly Tamás. Az Országos Magyar Vadászkamara Csongrád Megyei Területi Szervezetének titkára elmondta: a külföldi vadászok a megyében főleg őzbakra mennek, az apróvadak közül a nyúl és a fácán a legnépszerűbb.

– Azért jönnek messzi országokból is hozzánk vadászni, mert a többségüknek nincs saját vadászterülete hazájában. Talán ennél is fontosabb ok a trófeaminőség: két-három nap alatt biztosan kilövik azt az állatot, amiért Magyarországra utaztak – mondta a titkár. A fizetés nagyvadnál trófeasúly alapján történik: egy nagy súlyú őzbak kilövéséért több százezer forintot is itt hagyhat a külhoni vadász, az apróvadért darabszám után kell fizetni. – A Dunántúlról is egyre több vadász érkezik az Alföldre, hiszen területi adottságai alapján a sík terepen jobb eredményt lehet elérni – mondta Komoly Tamás.

Fazekas Sándor a nemzetközi kiállításon azt is kiemelte, hogy a vadhús forgalmazási szabályait a fogyasztók biztonságának szem előtt tartásával egyszerűsítették. – Aki vadászatra jogosult, az a korábbiakkal ellentétben közvetlenül értékesíthet vadhúst megrendelőinek. Aki tehát friss vadhúshoz szeretne jutni, annak elég egy vadászatra jogosulttal felvennie a kapcsolatot – tanácsolta a titkár.

Forrás: Délmagyar