„A kutyáddal töltött idő soha nem elpazarolt idő!” – ez volt a jelmondata annak a négynapos rendezvénynek, amelyet a Vizslatúra nevű civil tömörülés szervezett.
A május 1–4. között, Tiszasülyön megtartott Vizslatáborban szabályozott keretek között lehetett megismerni vagy – aki ezen már túl van – gyakorolni azokat a feladatokat, amelyeket ezekkel a mindenes vadászkutyákkal meg lehet oldani.

A tábor célja, hogy profi oktatók vezetése mellett minden vizslás kipróbálhassa négylábú kedvencét vagy vadásztársát, „élesben”, életszerű körülmények között. A program az elkötelezett hobbikutyások szórakozását és a bevadászott vizslák versenyekre, vizsgákra való felkészítését egyaránt szolgálta. Az oktatók a leghatékonyabb fejlődés érdekében minden résztvevő számára személyre szabott, a vezető és a kutya képességeinek megfelelő munkatervet állítottak össze, így a többi között lehetőség kínálkozott légszimatos elhozásra, a szárnyasvad-megállás fejlesztésére, mezei keresésre, a lövéshez szoktatás módszertanának elsajátítására, vízi apportírozásra, irányíthatósági tréningre, engedelmességi gyakorlatokra, vonszalékozásra, sőt még erdei vércsapázásra is.

A szakmai vezetői feladatokat Noveczki Katalin kinológus szakmérnök, a Csővárberki Rövid- és Drótszőrű Magyar Vizsla Kennel alapítója, aranykoszorús vadászkutya mestervezető és aranykoszorús mestertenyésztő, a Magyarországi Drótszőrű Magyar Vizsla Tenyésztők Egyesületének elnöke látta el, akinek a munkáját Babiczky Attila, a Magyarországi Német Vizsla Klub és a Magyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület elnöke, FCI teljesítménybíró segítette.

Mint azt az ötletgazda, főszervező és „mindenes tréner”, Csillik Gábor, a Field Trial Európa Kupán 3. helyezést elért magyar csapat tagja elmondta, a vizslatúrák és a két-háromnapos vizsla-víkendek mellett korábban, Cegléden már tartottak hasonló tábort, de a jászsági településen ez volt az első, és mivel hagyományteremtő szándékkal hirdették meg, remélhetőleg nem az utolsó…

További újdonságként szolgált, hogy a mostani programba beépítettek egy vadászattal, vadászati kultúrával kapcsolatos tájékoztató előadást és a vizslafajták történetét, vadászati jelentőségét bemutató prezentációt is.

Forrás: HuntingPress