Ijesztő méreteket öltött az elefántok orvvadászata Tanzániában, emiatt az állat hét éven belül akár ki is halhat a kelet-afrikai országban - figyelmeztettek pénteken egy Dar es Saalamban rendezett állatvédelmi konferencia résztvevői.


Az ENSZ égisze alatt megrendezett tanácskozáson annak lehetőségeit vitatták meg, hogy miként lehet megfékezni az állatok irtását Tanzániában, amely elkötelezte magát a térség különleges faunájának megőrzése mellett, ám nem képes feltartóztatni a szervezett bűnbandákat és egyre kifinomultabb módszereiket az állatok tömeges leölésére.
  
Naponta 30 elefántot ölnek le Tanzániában, ha ez a tendencia folytatódik, az elefánt populáció 2020-ra kihal az országban - állapította meg a tanzániai elefántok védelmére alakult társaság.
  
A tanácskozást megnyitó Mohamed Gharib tanzániai alelnök nemzetközi segítséget kért az orvvadászat elleni harcban, hangsúlyozva, hogy az orvvadászok hálózata jól szervezett mind az országon belül, mind kívül.
  
A tanzániai hatóságok a múlt évben nagy visszhangot kiváltó kampányt indítottak az orvvadászat ellen, amikor felhatalmazták a nemzeti parkok őreit, hogy lőjék le az orvvadászokat.
  
A kelet-afrikai ország kormánya által az év elején közzétett jelentés szerint Tanzániában kétharmadával csökkent az elefántok száma 1976 óta az orvvadászat miatt. A Tanzánia nemzeti parkjaiban és rezervátumaiban végzett elefántszámlálás eredményeiből kiderült, hogy a Selous, a Mikumi, a Ruaha és a Ruangwa parkokban 66 százalékkal csökkent az elefántok száma 1976 és a múlt év vége között. A selous-mikumi ökoszisztéma 1976-ban még csaknem 110 ezer elefántot számlált, tavaly már csak 13 ezret.
  
Az elefántagyarral és az orrszarvútülökkel folytatott feketekereskedelmet elsősorban a jelentős ázsiai és közel-keleti kereslet táplálja.

Forrás: MTI