Az ország minden tájáról érkeznek a látogatók, amióta megnyitott a hatvani vadászati múzeum. Az intézmény vezetője szerint várakozáson felüli a siker: két hónap alatt több mint tizenkétezren tekintették meg a Kárpát-medence vadászati és halászati kultúráját bemutató tárlatot.

A megnyitását követő első két hónapban több mint 12 ezer látogatót fogadott a Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum, ami felülmúlt minden várakozást. Csak a júniusi Múzeumok Éjszakáján mintegy hatszáz fő érkezett Hatvanba, hogy megtekintse a hazai vadászati és halászati hagyományokat, a Kárpát-medence élővilágát bemutató tárlatot – értesültünk az intézmény vezetőjétől.

Hecker Kristóf büszkén számolt be a pozitív visszajelzésekről. Mint mondta, a kiállítások megtervezésekor nehéz feladatuk volt, hiszen minden korosztály igényét ki kellett elégíteniük, gondolniuk kellett a szakértő és a laikus közönségre, a természetet jobban és kevésbé ismerőkre. „A modern kor elvárásainak megfelelően színes, interaktív tárlatot hoztunk létre, amely egyben oktatási központ szerepét is betölti. Ennek megfelelően szép számmal érkeznek hozzánk általános és középiskolai csoportok, s ugyancsak szervezetten jöttek a szakirányú képzésben részt vevő egyetemisták” – sorolta.

A múzeumigazgató hangsúlyozta: folyamatos megújulásra törekszenek, hogy minél több ismeretet adhassanak át, hogy a múzeum missziójának megfelelően a társadalom minden tagja megérthesse a vadászat tudományos és kulturális értékeit és szerepét a jelenkorban. „A vadászat a természeti környezet és a benne zajló folyamatok megismeréséből táplálkozó mély tiszteleten alapul” – fogalmazott Hecker Kristóf. Hozzátette: nem akarnak bezárkózni a Grassalkovich-kastély falai közé, jelen vannak a város különböző rendezvényein, legutóbb a Hatvani Vágtára szerveztek szabadtéri programot, és szoros együttműködést alakítottak ki a település oktatási és kulturális intézményeivel.

Mint ismert, a múzeum március 30-án nyitotta meg kapuit. Az intézmény ötlete a 19. és 20. század fordulóján vetődött fel először, a bécsi vadászati világkiállítás után, majd a két háború között és a hetvenes években, a magyar rendezésű expót követően is szóba került, hogy egyetlen nagy és állandó kiállításnak kellene megörökítenie vadászati kultúránk múltját, értékeit, valamint a vadvilág sokféleségét. A megvalósítás 2011-ig váratott magára. Abban az évben dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes bejelentette, hogy megalapítják a régóta várt múzeumot a méltatlanul elhanyagolt hatvani Grassalkovich-kastélyban.

Forrás: MNO