Hétvégén lezárták a Kis-Retyezát legforgalmasabb turistaösvényét, miután kiderült, hogy a Plésa-patak és a Buta menedékház közötti térségben mintegy 500 juh teteme hever.

Az állatok a Drăgşanu és a Plésa környékén lévő esztenákhoz tartoztak, s a juhászok beszámolója szerint részben medvetámadásnak, részben villámcsapásnak estek áldozatul.

A hegyi mentők jelentése nyomán Sorin Vasilescu prefektus szombaton sürgősségi ülést hívtak össze a Hunyad Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőségen, melyre a Megyei Erdészeti, illetve Közegészségügyi Igazgatóság és a Salvamont is meghívást kapott. A megbeszélésen jelen voltak a két esztena juhászai. Beszámolójuk során kiderült, hogy a Drăgşanu táján tartózkodó nyájat csütörtök délután ködös időben terelte hazafelé a pásztor, amikor egy medve rátámadt az állatokra. A megrémült juhok szanaszét rohantak, s több mint négyszáz állat szorult be a kúszófenyőkkel sűrűn benőtt völgybe. Az állatok háromnegyede odaveszett. A Pleşu környéki esztenán tartózkodó nyájba pedig a villám csapott bele, több mint 200 juhot pusztítva el. – Mindkét területen az állattetemek a vadak szabad prédájává váltak. A vidék nehezen megközelíthető, illetve a Retyezát Nemzeti Park területén található, ezért a szombati ülésen úgy döntöttünk, hogy az állattetemeket otthagyjuk és a fertőzésveszély, illetve a sűrű medvetámadások miatt lezárjuk a turistaösvényt a Pleşa pataka – Piule csúcs – Buta menedékház, illetve a Câmpuşel vadászháztól a Jorgován-kőre vezető útvonalon – közölte a szombati ülést követően Sorin Vasilescu prefektus.

Az ISU döntése nyomán a hegyi mentők a turistaösvény környékére figyelmeztető táblákat helyeztek el, illetve igyekeznek személyesen értesíteni az arra járókat, hogy kerüljék el a Kis-Retyezátnak e vidékét, hiszen nagy a valószínűsége, hogy medvével találkoznak a kijelölt ösvényeken is. A prefektus szerint a turistaforgalomnak jó pár hétig szünetelnie kell az említett útvonalakon.

Forrás: Nyugati Jelen