Több mint 800 kg illegálisan begyűjtött erdei gyümölcsöt foglalt le a gyergyószentmiklósi Helyi Rendőrség ezen a héten.


A Békényfő nevű, a várostól csupán tíz kilométerre lévő helyen végzett ellenőrzéseket a helyi rendőrökből, a közbirtokosság és polgárőrség tagjaiból álló bizottság.
Óriási mennyiségű erdei gyümölcsöt szedtek le és próbáltak értékesíteni engedéllyel nem rendelkező gyűjtők, a rajtaütésszerű ellenőrzésen azonban lebuktak: fák takarásában állomásozó három kisteherautót talált a gyergyói ellenőrző bizottság, melyekben töménytelen mennyiségű fekete áfonyát halmoztak fel a szomszédos megyéből érkező, gomba- és gyümölcsszedésből hasznot hajtó személyek. A begyűjtők pontos létszáma nem derült ki, hiszen a tettenérés pillanatában is az erdőben tartózkodtak még, azonban a leszedett gyümölcs mennyiségéből ítélve sokan lehettek.

A helyszínen a törvényes előírások szerint elkobozták a teljes begyűjtött mennyiséget, és bírságot is kaptak az elkövetők. Az elkobzott kokojza a "málnatelepi" begyűjtőbe került. A mérleg mutatója szerint ez 760 kg gyümölcs volt, melyből azonban csak 681 kg volt fogyasztható állapotban, a fennmaradó mennyiség már megromlott. A hatóságok pénzbírságot róttak ki a helyszínen talált személyekre.

Évente ismétlődő probléma

A székelyföldi erdők jelentős vonzerővel bírnak a gomba- és gyümölcsszedésből hasznot hajtó, engedélyek nélkül gyűjtő idegenek számára, akik sorozatosan évente megjelennek az általuk már jól ismert erdőkben. Gyergyószentmiklós környékén a Békényfő, Csanód, Megyes-pataka, a Pricse, valamint a Pongrácz-tető környéke a legkeresettebb helyszínek. Többségében Maros, Neamţ és Vaslui megyéből érkeznek, de volt már csoport Caracalból és Medgidiaból is.  Közös ismertetőjelük, hogy nem teljesítik a törvényes előírások szerinti követelményeket.
Két éve például gyergyószentmiklósi rendfenntartók nyolcvan-kilencven személynek ideiglenes otthont nyújtó sátortáborra találtak a Pricskén, a Gyergyói-havasok legmagasabb pontjának környékén. Polgárőrök, helyi rendőrök, csendőrök és erdészeti alkalmazott közös razziával próbálnak eredményeket elérni és visszaszorítani az erdőkben sátrat verők elterpeszkedését, azonban évről évre mégis megjelennek a környező erdőkben, gomba és erdei gyümölcs után kutatva. A helyiek megfigyelése szerint a napi terményt minden alkalommal a szomszédos Neamţ megyébe szállítják, nem gyergyói begyűjtőnek adják le.

Figyelmesek a hatóságok, de ez nem elég
Ebben az időszakban a Gyergyószentmiklósi Polgárőrség folyamatosan megduplázza az autós járőrözések számát, tavaly júliusban például összesen 121 órát terepeztek, a gyalogos járőrök pedig 96 órán át segítették Gyergyószentmiklós területén a rendfenntartást. A helyi rendőrséggel közösen nyaranta több nagyobb akciót is szerveznek az idegenből érkező gombászók és erdeigyümölcs-begyűjtők igazoltatása végett.

A rendőrség, csendőrség, magánerdészet, közbirtokosság, a helyi rendőrök és a polgármesteri hivatal embereiből álló akciócsoport általában hajnalban, vagy késő este száll ki a helyszínre, ellenőrzik az engedélyeket, ezek hiányában felszólítják a területek elhagyására az idegeneket, bár ők semmiképp sem akarják megérteni, miért van az, hogy egy területen ideiglenes letelepedéshez a tulajdonos beleegyezése szükséges.  Az egyetlen megoldás a meglepetésszerű razziázás, hiszen futamítottak meg már így hetven-nyolcvan személyes csapatot is.

Embertelenül viselkednek az idegenek

A tulajdonosok, kirándulók, természetjárók jogosan háborognak az idegenek ellen, hiszen minden alkalommal a lenyomott fű és az ottmaradt szemét jelzi: a békényfői tisztáson nem a környezetvédők sátoroztak, ugyanakkor ebben az időszakban elburjánzanak a lopások, nagyon sok bejelentés érkezik feltört hétvégi házakról.
Volt eset, hogy a Csanód környékén egyedül gombászó férfit támadtak meg és elvették minden értéktárgyát, az addig gyűjtött gombát, erdei gyümölcsöt. A Pongrácz-tetőn olyan esetről is tudnak, hogy a dinnyeárustól kobozták el a dinnyéket, sőt, olyan is történt, hogy a turistabuszt az itt lézengők összevissza rugdosták, mert a vendégek nem voltak hajlandók pénzt adni nekik.

A sátrazás hivatalos procedúrája a következő: a sátrazóknak kötelességük beszerezni a tulajdonossal kötött szerződést, mely a terület használatára vonatkozik, a tulajdonosnak pedig a hivatalból kell engedélyt kiváltani a területén ideiglenes szálláshely kialakításához – ezek hiányában büntetés jár. A gyümölcs-begyűjtéshez szintén engedély szükséges, ugyancsak a terület tulajdonosától, a begyűjtött gyümölcsök és a gomba értékesítéséhez pedig a hivataltól kell engedélyeztetés.

Forrás: Maszol.ro