Barnamedve okoz problémákat az észak-olaszországi Lombardia tartományban.
Egy, a szomszédos Trento autonóm megyéből (Trentino) bevándorolt kétéves példány, M25 négy szamarat pusztított el a Valtellina-völgyben a közelmúltban - jelentette a keddi olasz sajtó.

Az állat Lombardia és Svájc között vándorol, s már többször is kárt okozott a környék gazdálkodóinak állatállományában. A sajtójelentések szerint a gazdák körében egyre nagyobb az aggodalom a barnamedve miatt.
Közben a szomszédos Trentinóban folytatódik a hadjárat a Daniza becenevű nőstény barnamedve elfogására, amely augusztus 15-én megsebesített a mancsával egy gombászó férfit.
A keresés eddig nem vezetett eredményre, de a hatóságok nem adják fel, mindenképp csapdába akarják csalni Danizát, hogy aztán egy körülkerített területre költöztessék.
A Bolzano autonóm megyével (Dél-Tirol) együtt a Trentino-Alto Adige tartományt alkotó Trento megyében ugyanakkor napok óta tart az állat- és természetvédők tiltakozása is a medve elfogásának terve ellen. Az interneten már több ezren csatlakoztak a Danizának "szabadságot" követelő Facebook-csoportokhoz. Úgy tűnik, hogy túlságosan is jól sikerült a barnamedvék újbóli meghonosítása Észak-Olaszországban: az érintett régió a környező tartományokba, sőt külföldre telepítené a szaporodó állatok egy részét.

Jelenleg több mint ötven barnamedve él az északnyugati Trento megyében, ahol 1999-ben egy Interreg-projekt keretében hét medvét engedtek szabadon, hogy megőrizzék az Alpok utolsó őshonos barnamedve-populációját, s azóta 77 állat jött világra a térségben.
Trento megye vezetése kezdeményezte az olasz környezetvédelmi miniszternél, hogy "a felelősséget" terítsék a szomszédos tartományokra, sőt Svájcra és Ausztriára is. Érvelésük szerint így növekedhetne a medvék élőhelye, ugyanakkor csökkenne a félmillió lakosú régió lakosságának fenyegetettsége.

Forrás: MTI