Várhatóan jövőre egységes jogszabályba foglalják a természetvédelemről és a vadgazdálkodásról szóló törvényt, az új jogszabály 2016-ban léphet életbe - mondta el a zalai vadászati évadnyitón szombaton a Földművelésügyi Minisztérium (FM) állami földekért felelős államtitkára - írja 2014. augusztus 30-án az MTI.

Bitay Márton a Bakhoz közeli Sohollári-völgyben rendezett hagyományos rendezvényen arról is beszélt, hogy szükség van az állami erdészetek átalakítására, hogy pusztán nyersanyagtermelés helyett sokkal inkább feldolgozott faárut állítsanak elő, például fűrészüzemek létrehozásával. Ezzel a vidék megerősítését szolgálva nagyobb bevételt érhetnek el, illetve több munkaerőt foglalkoztathatnak.

Kitért arra is, hogy a vadhús hazai keresettségét és külföldi hírét egyaránt szeretnék növelni, és ezzel nagyobb fogyasztásra ösztönözni a magyar és külhoni vásárlókat is. Az államtitkár eredményesnek nevezte az állami erdészeteket érintő közmunkaprogramot, de arról is beszélt, hogy a kormányzati szándék szerint a tűzifa árában szintén rezsicsökkentést kívánnak megvalósítani.

Az állami erdészeteknek kell megvizsgálniuk a lehetőséget, hogy miként lehet csökkenteni a tüzelőnek való árát, elsősorban a helyi igények kielégítéséért. Mindezek mellett a 22 hazai állami erdészeti társaságnak nagyobb hangsúlyt kell fektetnie a turizmus fejlesztésére. Keresik annak a lehetőségét, hogy az igényeknek megfelelve miként kirándulhatnának többen a hazai erdőkben - jelezte az államtitkár.

A zalai vadászati évadnyitó keretében a Vadászok életfájánál, a Hét Vezér Emlékhelyen Bitay Márton mellett Rosta Gyula, a Zalaerdő Zrt. vezérigazgatója és Nádor László, az Országos Magyar Vadászkamara zalai szervezete, illetve a Zala Megyei Vadászszövetség nevében koszorúzott, illetve emlékezett meg az elmúlt évben elhunyt vadászokról.


Hajdúnánáson ugyancsak augusztus 30-án rendeztek vállalkozóu napot és vadásztalálkozót.: vadászkürtös térzenével és a Magyarországon vadászható állatfajok elejtett példányainak bemutató terítékével kezdődött meg szombaton Hajdúnánáson a 12. regionális vállalkozói nap és termékkiállítás, illetve a hajdú-bihari vadásznap most első alkalommal közösen megrendezett programsorozata.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke arról beszélt, hogy az elmúlt időszakban bekövetkezett változások - amelyek közül kiemelte a szakképzés és a felnőttképzés átalakítását - fenntartható pályára állítják a gazdaságot.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy "a nemzet, az ország, a társadalom akkor tud jól működni, ha a polgárai, akik alkotják, jól érzik magukat". Ahhoz pedig, hogy jól érezzék magukat, az olyan rendezvények is hozzájárulnak, mint a hajdú-bihari vadásznapok és a vállalkozói találkozó - tette hozzá a kamara elnöke.

Pechtol János, az Országos Magyar Vadászkamara főtitkára elmondta, hogy a vadászati ágazat évente 22-23 milliárd forintot termel. A vadgazdálkodás javításához véleménye szerint hozzájárulhat majd a vadászati törvény jövő évre tervezett módosítása.

A rendezvény megnyitója után a közönség előtt szabadon engedtek három, korábban sérült egerészölyvet, amelyeket a hortobágyi madárkórházban gyógyítottak meg.

A hajdúnánási fürdő fesztiválterületén több tucat vállalkozás mutatja be termékeit, szolgáltatásait a regionális vállalkozói napon.

Forrás: MTI