Szeptember 30-ig tart a részleges erdőlátogatási tilalom a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt által kezelt vadászterületeken.


A 2009. évi XXXVII. Tv. (Erdőtörvény) 94. § (1)-(2) bekezdése alapján, a vadászatra jogosult az erdőgazdálkodó hozzájárulásával korlátozhatja az erdő látogatását. Szeptember a gímszarvas párzási időszaka és egyben a legfontosabb vadászati idény, amikor intenzív vadászat folyik a területeken. A vadászattal összefüggő esetleges balesetveszély elkerülésére szükséges az erdőlátogatási korlátozás bevezetése.

A tilalom konkrétan a reggel 5-9 óra és a délután 16-21 óra közötti időszakokra vonatkozik, a Rábaközi, a Dél-Hansági, a Gönyüi, az Alsó-szigetközi, a Ravazdi, valamint a Princ-hanyi Földtulajdonosi Közösségek területére.
Az erdőgazdaság szakemberei arra kérik a lakosságot, hogy a vad nyugalma érdekében lehetőleg napközben is kerüljék az erdők sűrűbb részeit. A szarvasbőgés időszakában a vad viselkedése megváltozik, kiszámíthatatlanabb lesz, így ez veszélyt jelenthet egyfelől a kirándulókra, másfelől a közúti forgalomra.

A részleges látogatási tilalommal kapcsolatban az erdőjárók a főbb erdei utak mentén kihelyezett táblákról tájékozódhatnak. Amennyiben szervezett kiránduló csoportok igénylik, előzetes időpont- és helyszínegyeztetéssel az erdőlátogatás megoldható. Az egyeztetést Somos András vadászati főellenőrnél, a 96/529-450 telefonszámon lehet megtenni.

A konkrét felhívás valamint az érintett erdőket bemutató térképvázlat a www.kaeg.hu honlapon tekinthető meg.

Forrás: ForestPress