Decembert mutat a naptár. Elröppent egy év, jót, rosszat egyaránt bőségesen hozott magával. Év végével mindenki hajlamosabb zárszámadást végezni, végigpörgetni fejében a sikeres dolgokat, örülni az elért eredményeknek, megbékélni a kudarcokkal, és egyben levonni a tanulságot a sikertelen próbálkozásokból.
Mi is ezt tettük mind, akik a Pest megyei Kamara Vadászati Hagyományokat Ápoló és Kulturális Bizottságában vállaltunk tagságot. Csapatunk ebben a felállásban még új, csak idén nyártól kezdte meg működését, amikor is több személycsere miatt kellett kialakítani a mostanra már jól összerázódott társaságot.

Az első pillanattól kezdve meg volt az a bizonyos „közös nevező”, hisz mindnyájan hosszú évek óta elkötelezetten dolgozunk a vadászati kultúra és hagyományaink megőrzése érdekében. Tesszük ezt abban a biztos tudatban, hogy van mit tanulnunk az idősektől, hogy elődeink által ránk bízott kincseinket meg kell őriznünk és kötelességünk ezt tovább adni a fiatalabb vadászgenerációnak. Mesés gazdagságú vadászati kultúrával rendelkezünk, melyre mindnyájan büszkék lehetünk. Azonban büszkeségünk csak akkor lehet teljes, ha mindenki a maga módján egy picit hozzá is tesz megőrzéséhez, továbbadásához.

A bizottság első önálló szervezésű programjaként szeptember elején Gyulajra látogattunk, ahol is vendéglátóink egy gazdag, tartalmas szakmai programmal vártak, melyet sok vadászati kulturális vonatkozású történettel fűszereztek. Természetesen nem maradtak el a vadásznapokon való részvételek, hisz hozzá tartoznak az éves vadászünnepekhez, találkozókhoz.

Felmerült a gondolat, hogy jó lenne egy olyan hiánypótló rendezvényt életre hívni, melyen az alapot mindig más ‑ vadászati, vadászathoz köthető kulturális ‑ témájú „előadás” adja, melyre a kötetlen beszélgetés, az eszmecsere, az együttgondolkodás, avagy éppen egy vitafórum életre hívása épül rá. A gondolatot tett követte és november végén megtartottuk az első Pesti Vadászati Klubdélutánt, melyen közel 50 fő vett részt. Köszönettel tartozunk a Pilisi Parkerdő Zrt. Budapesti Erdészetének, akik igen színvonalas, a délután programját maximálisan kiszolgáló helyszínt biztosítottak részükre.

Az első Klubdélután előadóinak köszönjük, hogy első telefonhívásra örömmel és azonnal vállaltak szerepet. Így Szabó Zoltán úr, aki a trófeabírálat kialakulásáról mesélt, az első szemrevételezéssel történő „bírálatoktól” az Országos Trófeabíráló Bizottság munkáján keresztül, a mai kor bírálati rendjéig.

Kovács Gábor és Tápai Balázs urak, a Vadászkamara Kürtegyüttes vezetői vetítettképes előadást tartottak a kürt, mint hangszer kialakulásáról, a vadászkürt sok évszázados fejlődéséről és a kürtölés szerepéről a vadászatban. Az előadást természetesen kis zenei bemutató is kísérte, melyen Pless-kürt és váltós parforce kürt is megszólalt.

Az est harmadik vendége Tollner György úr volt, aki a XX. század Pest megyei vadászatairól mesélt, elsősorban a kiemelt szerepet kapott gödöllői és telki kormányterületek életéről. Ami az 1950-60-70 évek vadászainak, vadászati vezetőinek életük munkája, a fiatalabb generációnak már csak képekről, Híradóból ismert múlt, sokszor megmosolyogtató történetekkel, érdekességekkel, de mindenképp hazánk vadászati nagyhatalommá válásának megalapozása. Az azóta eltelt több mint fél évszázad alatt szinte minden tekintetben megváltozott a vadászat, vadgazdálkodás feltételrendszere. Egyetlen egy dolog nem változott. Minden kornak megvannak a maga elszánt, elkötelezett emberei, akik a nagy többségnél mindig többet vállalnak, minden társadalmi és gazdasági helyzetben igyekeznek megtalálni az előrelépés lehetőségét.

Bízunk benne, hogy az általunk szervezett programokkal fel tudjuk kelteni egyre több Pest megyei vadász érdeklődését a vadászati kultúra iránt. Reméljük, hogy rendezvényeink idővel mindig több érdeklődőt vonzanak. Ehhez kívánunk mindenkinek jó egészséget, az év vége közeledtével békés ünnepet, valamint vadász sikerekben és vadászati kulturális élményekben gazdag új évet!


Vadászüdvözlettel:
a Pest megyei Vadászati Hagyományokat Ápoló és
Kulturális Bizottság nevében
Bíró Gabriella

Forrás: OMVK Pest