Megnyílt Székesfehérváron az első ERDEI DELIKÁTESZ szakbolt! / A pápai Öreghegyi Kilátó avatása / Karitatív úton a Vértesi Erdő Zrt. erdészeivel / Kerekesszékes vadászat Gyulajban – “Európát is túl fogja „lépni” annyira jó és időszerű!”

Megnyílt az első ERDEI DELIKÁTESZ szakbolt!

A VADEX Mezőföldi Erdő és Vadgazdálkodási Zrt. az országban elsőként Székesfehérváron nyitotta meg „Erdei Delikátesz” néven kiskereskedelmi szaküzletét. Az üzletet 2014. december 19-én, ünnepélyes keretek között Dr. Bitay Márton Örs államtitkár, Vargha Tamás államtitkár, és Majoros Gábor vezérigazgató nyitotta meg.

A bolt elsősorban a 22 állami erdőgazdaság élelmiszeripari termékeinek biztosít bemutatási és értékesítési lehetőséget, de minden magyar, majd később a Kárpát-medencei erdei terméknek is exkluzív értékesítési pontja, majd országos hálózata lesz. Az üzletben a kiváló minőségű fagyasztott vadhús (szarvas, őz, vaddisznó, fácán) mellett erdei mézet, lekvárokat, erdei gyümölcsleveket, fűszereket, csomagolt, szárított és konzerv gombákat, szörpöket, lehet vásárolni.

De megtalálható a grillezéshez szükséges faszén is. A magyarok éves vadhúsfogyasztása csekély, az utolsók közé tartozunk Európában. Évente alig negyven dekagramm vadhúst fogyasztunk.

A magyar vad minősége ráadásul elismerten kiváló. Reméljük az új szakbolt hozzájárul a magyar vadhúsfogyasztás bővüléséhez.


A pápai Öreghegyi Kilátó avatása

Pápa város Önkormányzatával már régóta tervezte a Bakonyerdő Zrt. egy kilátó készítését a Hagyományok Hegyén. A jogerős építési engedély 2014. szeptember 3-án került kiadásra, de a körültekintő előkészítő munkának köszönhetően, a kilátó október 21-re elkészült és a nagyközönség számára már október 24. óta látogatható.

A pápai lakosok körében csak Öreghegynek hívott Hagyományok hegyén 2014. november 21-én került ünnepélyesen is átadásra az Öreghegyi Kilátó. A város legmagasabb pontján, a 176 méteres Hagyományok hegyén, magasodik a faszerkezetű építmény, melynek 8,5 méteres kilátószintjéről pompás kilátás nyílik a városra, a Bakony hegyvonulataira, a Kisalföldre, és a szerencsések pedig megpillanthatják az éppen felszálló katonai repülőgépeket is. A terület Pápa Város Önkormányzatának tulajdonában van, a terület kezelője a Hagyományok Hegye Egyesület, a felépítmény pedig a Bakonyerdő Zrt. tulajdonát képezi.

A területhasználatra vonatkozó együttműködési megállapodást is november 21-én írta alá Pápa város polgármestere, Dr. Áldozó Tamás, a Hagyományok Hegye Egyesület elnöke, Tóth Kálmán a Hagyományőrző Egyesület elnöke és Varga László a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója. A felépült kilátó remekül kiegészíti és erősíti az itt működő egyesület programját.


Karitatív úton a Vértesi Erdő Zrt. erdészeivel

Nyugat-Európa országaiból évente többször küldenek karitatív adományokat hazánkba. Ennek az alapja, hogy a Vértesi Erdő Zrt-t, és a Szent László Társaságot kitűnő kapcsolat köti össze. Egy belgiumi kisváros önzetlen, és adakozó polgárainak jóvoltából rendszerezett formában, ruhaneműk és jelentős mennyiségű élelmiszer érkezett december közepén Tatabányára. Ennek jelentős része a Gánt községben működő Integrált Szociális Intézményhez került.

“Az elmúlt két évben jelentősen kibővült a Vértesi Erdő Zrt. karitatív tevékenysége, azzal, hogy a Szent László Lovagrenddel együtt dolgozunk ezen a területen. Ennek köszönhetően az idén három kamionnyi adomány érkezett hozzánk.

Így még hatékonyabban tudunk segíteni az önkormányzatoknak, civil szervezeteknek. Ez ma már bevett gyakorlat, és reményeim szerint tovább fog bővülni a következő években. Teljesen önkéntes alapon folyik a szervezés, a logisztika. Szeretném kihangsúlyozni, hogy az erdészek körében egyáltalán nem csökkent a kezdeti lelkesedés. Az adományok fogadása, mozgatása és a rendeltetési helyre történő szállítása zökkenőmentesen zajlik. Újabb kapcsolatokat keresünk, így még több rászorulthoz kerülnek el az adományok.” – Kocsis Mihály vezérigazgató, Vértesi Erdő Zrt.


Kerekesszékes vadászat Gyulajban – “Európát is túl fogja „lépni” annyira jó és időszerű!”


“25 éve dolgozom vadászújságíróként. Évekig egy német vadász szakfolyóiratnál, most pedig szabadúszóként egy médiaszolgáltatónál, ahol szintén vadászattal, vadászfelszerelésekkel, és vadásztatással foglalkozom. Abban a szerencsében lehetett részem, hogy a szakmai vadászati időtartamom alatt ezen a területen, Gyulajban többször vadásszam, és sok vendéget elkísérjek vadászútjukon.

Tapasztalataim szerint korábban, évekkel ezelőtt is történt már hasonló kezdeményezés a Gyulaj Zrt.-nél a mozgássérült vadásztársak fogadására. Több hasonló sorsú vadászvendégük volt, ezért szép kezdeményezésnek tartottam, hogy számukra Gyulajban megszervezték a lehetőségeikhez szabott vadászatot. Ez az ötlet 2014-ben a dortmundi Vadászati Szövetségtől is megerősítésre került, mivel az ottani vadászati kiállításon több kerekesszékes vadásztól pozitív visszajelzést kaptak.

Szeretném támogatni, népszerűsíteni Németországban a Gyulaj Zrt.-nél folyó ability vadászati lehetőséget, ezért személyesen látogattam el ide. Számomra a mostani az első ilyen vadászat, amelyre elhoztam magammal a vendégvadászomat, Hans Wagnert, aki évtizedek óta ül kerekesszékben.” – Dirk Waltmann vadászújságíró.

“Ez a két nap, amit Gyulajban tölthettem, nagyszerű élményt adott. A vadászház kitűnően felszerelt, a vadászati szervezők pedig olyan lehetőségeket alakítottak ki, olyan szuper előkészületeket, hogy azok a vadászok, akik elektromos kerekesszékben ülnek, teljesen átengedhetik magukat a vadászat szenvedélyének. Minden adott ahhoz, hogy itt Gyulajban az ember felejthetetlen napokat tölthessen el!”- Hans Wagner, kerekesszékes vadász.

“A 120 éves jubileumát ünneplő nemzetközileg mértékadó német Wild und Hund vadászmagazin novemberi számában megjelent a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. 2012-ben indított kerekes székes és más mozgáskorlátozott vadásztársaink vadászatáról szóló igen pozitív hangvételű újságcikk a kitűnő újságíró Dirk Waltmann tollából. A cikkben szereplő vadászat az ez évi barcogásban történt, katartikus lelki élményt és meghatódást okozva az esemény minden résztvevőjének!” – Gőbölös Péter vezérigazgató, Gyulaj Zrt.

A Wild und Hund (November 2014 Passion trotz Handicap Autor: Dirk Waltmann) cikkel kapcsolatosan befutott jó néhány pozitív észrevétel közül kettő, egy magyar és egy osztrák:

“… Az ötletetekről már korábban értesültem, zseniális; Európát is túl fogja „lépni” annyira jó és időszerű. Mi elképzelni sem tudjuk, hogy mit érezhet egy kerekes-székben ülő vadász, amikor terítékre hoz egy vadat!…”

“…zu dieser innovativen Idee kann ich Euch nur gratulieren. Es trifft präzise in eine Marktlücke und macht vielen, vielen Jägern – mit Behinderungen – Freude und Lebenslust. Ich werde gerne auch diese Möglichkeit weiter verbreiten….”

“…ehhez az innovatív ötlethez csak gratulálni tudok Nektek. Ez a lehetőség reális igényt elégít ki, és sokat tesz a vadászatért. Mozgáskorlátozott vadászok – öröm és életvidámság. Szívesen terjesztem tovább én is ezt a lehetőséget…”

„Természetesen minden hasonló helyzetben lévő sorstársamnak ajánlanám ezt a kitűnő vadászati lehetőséget. A kísérő vadászom Attila és az összes itt dolgozó mind nagyon támogatóak, segítőkészek voltak velem. Sokat fáradoztak a környezet kialakításán. A vadászházban igen könnyen tudtam mozogni. Még a szobámban lévő zuhanyzó is mozgáskorlátozottak számára volt kialakítva. Csak dicséretet tudok mondani róluk és köszönettel tartozom nekik!

A kedvükért még a magyar vadászköszöntést is megtanultam: „Üdv a vadásznak“! – Hans Wagner, kerekesszékes vadász.


Műsorunkat 2015. január 18-án, vasárnap 11 órakor láthatják Nézőink a HAZAI VADÁSZ TV Magazinban, az ECHO TV csatornán!