25 rászoruló családot segít ingyen tűzifával Szekszárd önkormányzata és a Gemenc Zrt.


Az érintetteknek maguknak kellett összegyűjteni az erdőben a fát, a szállítás költségeit az önkormányzat fizette.
A szekszárdi roma kisebbségi önkormányzat jelölte ki azokat a családokat, akik a Gemenc Zrt. mintegy 5 hektáros területén összegyűjthették a hulladék fát. A munka egy hétig tartott. Az erdőgazdaság és a szekszárdi önkormányzat idén először szervezett ilyen akciót. „Gyakorlatilag egyik erdőrészletünknek a fahasználat elvégzése után ott maradt úgynevezett vágástéri hulladékot gyűjthették össze a rászoruló családok. Ez vegyes fa, van benne lágy is és van benne kemény, de főként lágy fa” – mondta Kovács Gábor szekszárdi erdészetvezető.
A Tolna megyei székhely önkormányzata a fa házhoz szállításának költségeit vállalta. Az érintettek nagy részének viszont az erdőben magának kellett összegyűjteni a tüzelőt. „Ahol nincsen munkaképes korú férfi, fiatal a családban – egyedül élőkről beszélünk –, az ő részükre mi kiszállítjuk a helyszínre és biztosítjuk a fát. Ahol viszont volt ilyen – és ezek voltak többen, hála Istennek –, őnekik egy területet biztosítottunk, ahol lehetőségük volt arra, hogy összegyűjtsék a családnak a szükséges tűzifát” – fogalmazott Ács Rezső, Szekszárd polgármestere.

Az akcióban 25 család jutott ingyen tűzifához. A Gemenc Zrt. és az önkormányzat abban állapodott meg, hogy az idei tapasztalatok összegzése után folytatják, illetve bővítik ki a szociális tűzifa terén az együttműködésüket.

Forrás: Hír TV