„Harmadik napja folyik a munka, Remetétől Baktáig már földbe került az összes cüvek, és hamarosan rácsatlakoztatjuk az áramra a villanypásztor első harmadát” – tájékoztatott hétfőn Gábor László, a Gyergyószentmiklósi Vadgazdálkodási Egyesület elnöke.

A vadásztársaság és a gazdák közös reménye, hogy sikerül békét kötni, a terményt megóvni a vadaktól. Ennek érdekében történt az egyesület beruházása, mely közel 13 kilométer hosszúságban képez kerítést a vadak és termőföldek között, áramütéssel tántorítva el szándékától az arra járó medvét, szarvast, vaddisznót.

Gábor László elégedett az eddigi munkálatokkal. Mint mondta, a vadászok mellett kalákáztak gazdák vagy általuk megbízott személyek is. Kiemelkedő segítők is kerültek: így Vakaria Ernő minden napra három személyt küldött, a Bástya társas pedig felajánlotta, hogy állják emberek napidíját, de a személyekről az egyesület gondoskodjon.

„Még három-négy nap napi öt emberrel, és a munka végére járunk. Ettől arrafelé csak az emberi tényezőn múlik e beruházás eredményessége” – közölte az egyesület elnöke. Már megtalálták azt az embert egy nyugdíjas vadász személyében, aki egész nyáron a villanypásztor őrzését és karbantartását végzi, bérezését pedig szintén Vakaria Ernő szárhegyi vállalkozó vállalta fel.

Viszont mások segítségét is kéri Gábor László a rendszer hatékonysága érdekében: „a horgászokat, madarászokat, mindenféle természetjárót és gazdálkodót arra kérünk, ha átmennek egy úton, a villanypásztor-kaput akasszák vissza, ne hagyják nyitva, mert csak így tudjuk távol tartani a vadakat. Vigyázzanak a rendszer épségére is, egyébként kidobott pénz lesz a beruházás, és a gazdák nem szabadulnak meg a vadkároktól. Csak együttműködve lehetünk eredményesek.”

Remetétől a Málnavész útig sikerült véglegesíteni a rendszert, és azt áramforrásra csatlakoztatni keddig. Ma újabb szakasz befejezése várható, viszont a huzalok felhelyezését egy hajtás előzi meg, hogy a vadakat a kerítésen kívülre sikerüljön rekeszteni.

Forrás: Székelyhon