Sétálok egy angol erdőben, ahol kezdenek virágozni a harangvirágok, és a kakukk is megszólalt.


Ez az idő valóban nagyszerű alkalom, hogy a szabadban töltsük az időt. Áttelelő rovarok sokasága kavarog, a levegő tele van poszméhekkel és a vándormadarak dalával. Az angol vidék ilyenkor a legjobb.

Azonban, mint aki orvosi rovartani szakemberként dolgozik az angol közegészségügyben, nem feledkezhetek meg arról, hogy nem minden élőlény ennyire vonzó. A tavasz és a nyár a kullancs csúcsideje, és ebben az évszakban sok időmet töltöm azzal, hogy az ökológiájukat, a szaporaságukat és az általuk hordozott betegségeket tanulmányozom.

A kullancsok egyre gyakoribbak immár Anglia nagy részében, különösen erdőkben, valamint a fás, a pusztai, a mocsaras és némely füves területeken. Számuk növekedése nagyrészt a szarvasok egyre bővülő szaporulatával függ össze. A nyilvánosságra kerülő jelentések szerint a kullancsok száma a kertekben is növekszik.
A szarvas már a városi területeken is mozog, és most egyre többször jelenik meg a kertekben, és velük együtt a kullancsok is. Ez sokak számára meglepő, különösen akkor, ha csak a közelmúltban szembesültek ezzel a jelenséggel.

Szóval, mik is ezek a kullancsok, és mit tehetünk azért, hogy megállítsuk a kullancscsípések terjedését? Még fontosabb, hogy miért jelentenek a kullancsok egészségügyi problémát?
A kullancsok vérszívó tagjai a pókszabásúak osztályába tartoznak. Jelenleg mintegy 20 fajuk él az Egyesült Királyságban, és a legtöbbjük egyes vadállatokon él és táplálkozik, mint a denevérek, erdei madarak, a borz és a róka. Némelyeket a tengeri szigetekről származó madarak hurcoltak be. Ezzel szemben a juh vagy a szarvas (közönséges) kullancs (Ixodes ricinus) gyakorlatilag minden állaton, köztük emlősökön, madarakon, hüllőkön, háziállatokon (különösen a kutyákon) és embereken is megél és táplálkozik. Ez a kullancs aktív lehet egész évben, de a számuk március végétől kezd növekedni, a késő tavaszi és nyári hónapokban tetőzik, és aktív marad októberig.
Az erdő, ahol éppen sétálok, tökéletes élőhelyet biztosít a kullancsok számára. Ugyanígy élőhelyet biztosít azon állatok számára is, amelyeken táplálkoznak, és biztosítja a nedves mikroklímát is a túlélésükhöz. A kullancsok a hároméves életciklusuk legnagyobb részét az avarban töltik, és megpróbálják elkerülni a kiszáradást. Rendszerint, ha a feltételek adottak, akkor felmásznak a növényzetre és folytatják az állatok keresését.

Érzékelik a szén-dioxidot, amit kilélegzünk, a járás közben keltett rezgéseket, és az általunk kisugárzott hőt. Szem nélkül nem látnak minket. Ha lehajolva megvizsgáljuk a füveket és virágokat a fás területen, láthatunk lesben álló kullancsokat. Ezek szinte „integetnek” a mellső lábaikkal, és ha túl közel megyünk, és megérintjük a növényzetet, tényleg átmásznak ránk.

Ezek a vérem után áhítoznak, és már valószínűleg vártak rám egy jó ideje. Addig másznak a bőrön, amíg nem találnak egy olyan területet, mint a térdhajlat, a hónom alja, a derekam vagy lágyéki részek, és már el is kezdhetjük ezeket „etetni”. Ez nem kellemes, de valójában nem érezzük. Kisgyermekes apaként szeretek a szabadban tartózkodni, és mindig szem előtt tartom őket a kullancsok miatt, különösen a nyakuk hajvonalát.

Ahogy sétálok ebben az erdőben, meg vagyok győződve arról, hogy az út közepén kell haladnom, és megpróbálom elkerülni a sűrű növényzetet.
A kullancs nem ugrik vagy repül. Ha bokros, sűrű növényzetben jártam, megnézem a lábamat és meggyőződök arról, hogy nem szedtem-e fel kullancsot. Ha világos nadrágot viselek, jobban látom a kullancsokat, és azt is ellenőrzöm, hogy nem rejtőzködnek-e zoknimban. A bokapánt is jó védelem.

Az ok, amiért a kullancsokkal dolgozom: el kell mondani róluk, hogy ők továbbítják azokat a baktériumokat táplálkozás közben, amelyek a Lyme-kórt okozzák. A fertőzés súlyos lehet, ha nem kezelik. A Lyme-kór tünetei a vöröses kiütések lassan bővülő körei, influenza-szerű érzés, fáradtság, izom- és ízületi fájdalom. A legtöbb esetben elmúlik egy antibiotikum kúrától, de kezelés nélkül, súlyosabb körülmények között, például agyhártyagyulladás, arcidegbénulás, idegkárosodás és az ízületi gyulladás alakulhat ki, ezért a megelőzés és a korai felismerés döntő jelentőségű.

A legjobb védelem a Lyme ellen, hogy megakadályozzuk a kullancs csípését, de felismerve a fertőzés jeleit és azonnali kezelés szükséges, amellett, hogy a rendszeres kullancs ellenőrzést elvégzem az erdei séták után. Erdős területeken, amikor hazaértünk, ellenőrizni kell újra és újra, hogy biztosan eltávolítottunk-e minden kullancsot. A kullancsok nagyon kicsik, így nem könnyű észrevenni, bár egy idő után gyakorlott lesz a szemünk. A nimfa van akkora, mint egy pötty, a lárvák még kisebbek, és gyakran nem vesszük észre.
A terepmunkám során a vidéki lakosságtól sok elméletet hallok a kullancsok eltávolításáról, amelyeket ők a gyakorlatban alkalmaznak, mint a vazelin, a körömlakk vagy a kiégetés. Ezek egyike sem ajánlott, mivel ezek „bántják” a kullancsot, és másodlagos fertőzéshez vezetnek. Én finom hegyű csipeszt vagy kullancs-eltávolító eszközt használok. A kullancs szájszervei a szögesdróthoz hasonlóak, és nehéz lehet eltávolítani, ezért egy kis erőt szükséges kifejtenünk.

Ezek után hazatérek az erdei sétából, és immár elég „szorgalmas” vagyok, hogy eltávolítsam a kullancsokat a nadrágomból. Sétálok hazafelé az út szélén, erdős és füves területeken át. Ezek még mindig a kullancs élőhelyei, így ellenőrizni fogom újra, mielőtt hazaérek.
Tehát vidéken mindig ellenőrizzük magunkat a nap végén, és ha találunk olyan kullancsot, amely már a bőrbe fúródott, azonnal távolítsuk el, és tisztítsuk meg a csípés helyét egy fertőtlenítő törlőkendővel, és figyeljük a Lyme-kór bármilyen tünetét, és ne feledjünk orvoshoz fordulni, ha nem érezzük jól magunkat.
Az általam vezetett csoport egy kullancs felvételi rendszert dolgozott ki, és igyekszünk feltérképezni kullancsok elterjedését Angliában, hogy meg tudjuk érteni, miért és hol nő a számuk és, hogy biztosan tudjuk figyelmeztetni a lakosságot és a háziorvosokat, ezzel is fokozva a „kullancs tudatosságot” és figyelmeztetni a kullancs csípés megelőzésére.
Ha talál egy kullancsot, akkor küldje el nekünk azonosítás céljából! Mi is dolgozunk egy sor élőhelyen, azért, hogy megértsük, mi határozza meg kullancs által súlyosan fertőzött területeket, hogyan tudjuk kezelni kullancs populációt, és mi meghatározza meg a Lyme baktériumok jelenlétét a kullancsokban.
Érdemes megjegyezni azonban, hogy nem kell sűrű erdőben járnunk ahhoz, hogy felszedjünk kullancsot: a városi parkok és a kutyasétáltató útvonalak is fontos élőhelyek számukra. Élvezze a természetet idén tavasszal is, de ne feledje, hogy a kullancsok is lesben állnak!

Forrás: ForestPress