A Földművelésügyi Minisztérium (FM) két héttel meghosszabbítja a vadgazdálkodási törvény koncepciójának véleményezési határidejét és egyúttal társadalmi vitára bocsájtja a vadgazdálkodási tájegységek tervezett lehatárolását is; a véleményeket július 3-ig várják - közölte az FM pénteken az MTI-vel.
A tájékoztatás emlékeztet: az állami földekért felelős államtitkárság május 21-én mutatta be az új vadgazdálkodási törvény koncepcióját. Az elmúlt egy hónapban több mint száz oldalnyi hozzászólás érkezett. A nagy érdeklődésre való tekintettel is döntött a minisztérium a határidő meghosszabbításáról.

A vadgazdálkodási tájegységek tervezett lehatárolását a minisztérium fenntartásában működő vadgazdálkodási adattár statisztikai módszerekkel végezte a vadászatra jogosultak több éves adatszolgáltatásai alapján, az Országos Vadgazdálkodási Tanács február 24-i ülésén elfogadottak szerint - jegyzi meg a szaktárca.
A tájegységek kialakítása és határaik alkalmazkodnak a vadgazdálkodás elmúlt üzemtervi ciklusában bekövetkezett változásokhoz a vadállományban, az élőhelyekben, a trófeabírálati eredményekhez.

A tájegységek határainak végleges kialakítása, a vadgazdálkodási törvény koncepciójában megfogalmazottak szerint, a területi vadgazdálkodási tanácsok véleménye alapján történik majd meg. Ezért a minisztérium a tervezetet a társadalmi vita lezárását követően véleményezésre eljuttatja az illetékes területi tanácsoknak - áll a közleményben.

Forrás: MTI