A hétvégén, Kiskundorozsmán rendezték meg a Csongrád Megyei Vadásznapot, amelyen Dr. Juhász Tünde kormánymegbízott, a Csongrád Megyei Kormányhivatal vezetője is köszöntötte a megye vadászait, vendégeit.

Ebben az évben a Temes Megyei Vadászszövetség képviselői mellett, első alkalommal bográcsoztak velünk a Vajdasági Vadászszövetségtől, sőt Montenegróból is érkeztek az ezer éves Kiskundorozsmára – mondta Csányi József, a Kiskundorozsmai József Attila Vadásztársaság elnöke.

Hosszú szervezési munka után, ebben az évben, Kiskundorozsmán találkoztak a megye vadászai, ahol Dr. Juhász Tünde kormánymegbízott, a Csongrád Megyei Kormányhivatal vezetője köszöntötte a megjelenteket. Hangsúlyozta, hogy hasonló összefogásra lesz szükség az elkövetkező időszakban is, mert hamarosan a Parlament elé kerül a vadászati törvény koncepciója és elkezdődik a következő tervezési ciklus, amely a terület kitűzésekkel indul. Ebben a munkában, amely legalább egy évtizedre meghatározza a megye vadgazdálkodását, a Csongrád Megyei Kormányhivatal a jogszabályi kereteken belül minden segítséget meg fog adni a megye vadgazdálkodóinak. Az átalakított közigazgatás érintette a vadgazdálkodást is, ma elmondható, hogy Csongrád megye vadgazdálkodása stabil és eredményes. Ahhoz, hogy a következő évtizedekben is hasonló színvonalon tudjon működni a megye vadgazdálkodási szektora, a vadászatra jogosultaknak is konzekvens döntéseket kell hoznia. Ésszerű, szakmai, gyakorlati döntésekre van szükség. Dr. Juhász Tünde kormánymegbízott köszöntőjét, állásfoglalását a megnyitó utáni mulatság idején is egyetértés övezte.

Csányi József, a Kiskundorozsmai József Attila Vadásztársaság elnöke elmondta, hogy a Kiskundorozsmán 21 fős taglétszám mellett folyik a vadgazdálkodás, jellemzően tanyás térségben. A Szeged alatti rendkívül gazdag úthálózat, nagyon nagy kihívás elé állítja a szakszemélyzetet, ahol első sorban nyúl, fácán, vízi vad, gerle és jellemzően őz fordul elő. Ebben az évben már három vaddisznót is elejtettek. Rendszeresen nevelnek fácánt és évente 600-800 madarat bocsátnak ki, amelyeket a társaság vadászházánál, az Öreg-hegyben nevelnek fel.

Kiemelte, hogy nagyon jó viszonyban állnak és állandó kapcsolatot tartanak fent a környező vadásztársaságokkal, földtulajdonosokkal, a földtulajdonosok képviselőivel, Kiskundorozsmát övező környező településekkel, önkormányzati képviselőkkel, a rendőrséggel és nem utolsó sorban az egyházzal. Kiskundorozsma mindig ragaszkodott a vallásához, a vadásznap reggelén, reggel hét órakor Hubertusz misével kezdődött nap.

Egész napi programok alatt nagy tömegeket vonzott, a hódmezővásárhelyi Bajusz István féle kutya bemutató, vadászíjászok, hagyományőrzők, magyar agártartók szereplése. Szinte minden vadásztársaság főzött, sőt egy kiskundorozsmai tagtársuk Szatymazról fogattal érkezett, aki a vadászkürtösöket hozta az ünnepségre.

Csányi József, a József Attila vadásztársaság elnöke kiemelte, hogy minden vadász egyéni felelőssége, hogy társadalmunkat, hogy ítélik meg. Itt, Kiskundorozsmán, nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a külterületeken élőkkel, a tanyavilágban dolgozókkal, jó kapcsolatot ápoljanak. Segítenek a róka és más kártékony állatok apasztásában, amely a tanyán élők életét megkeserítheti. Az állandó vadőri jelenlét, a kilencvenes években kialakított és ma is működő tanyai hírlánc, a segítségnyújtás, minden tanyasi ember számára fontos. Jó kapcsolatban vannak falugondnok-hálózattal s télvíz idején nagyon gyakran erőgépekkel törik meg a havat az utakon.

Csányi József elmondta, hogy nem csak vadászni érdemes ellátogatni Kiskundorozsmára, hanem a gazdag kulturális értékekkel rendelkező településen érdemes felkeresni a dorozsmai szélmalmot, amelyről Dankó Pista nótát szerzett, megkóstolni a dorozsmai molnárpontyot és jó időben a Sziksós-fürdő hideg gyógyvize is nagyon keresett nem csak a helyiek, de a külföldi vendégek körében is.

További képek itt!

Forrás: Rádió 7