A vadászati kultúra ismertetéséről, népszerűsítéséről szólt az elmúlt három nap a Szejkefürdőn, a vándor jellegű Székelyföldi Vadásznapok ötödik kiadásán.
A Nagy-Küküllő Vadász és Sporthorgász Egyesület rendezvényén érdekképviseletet alapítottak a székely megyék vadásztársulatai, és érdeklődők százai vettek részt a látványos szabadtéri programokon.

A szarvasbőgés időszakának végére időzített rendezvényre, a szombaton és vasárnap a Szejkén zajló programokra kilátogatókat vadászati kiállítás és vásár, trófea-, vadászkopó- és solymászbemutató, szarvasbőgő és főzőverseny, illetve számos más, kimondottan a vadászéletmódra jellemző program fogadta.

A Nagy-Küküllő Vadász és Sporthorgász Egyesület, illetve az udvarhelyi polgármesteri hivatal által megszervezett vadászünnep legjelentősebb mozzanata péntek este zajlott: a három székely megyéből tizenegy vadásztársulat megalapította a Székelyföldi Vadászegyesületek Föderációját, melynek révén hathatós érdekképviseletet kívánnak biztosítani a térség vadászainak, vadgazdálkodóinak. A jelenlegi képviseletet ugyanis nem érzik erősnek a székelyek, például a kilőhető vadak számának meghatározása terén, hiszen az itteni vadállomány összetétele, sűrűsége messze eltér az országostól – ismertették korábban sajtótájékoztatón a helyi vadászegyesület vezetői, Mărmureanu-Bíró Leonárd igazgató, illetve Jakab Attila egyesületi elnök.

A szövetség ideiglenes vezetése is megalakult. A föderáció nemcsak a székelyföldi, de más erdélyi vadásztársulatok számára is nyitott – fogalmazott Verestóy Attila RMDSZ-szenátor a vadásznapok szombat délelőtti megnyitóján, a szejkei szabadtéri színpadnál, amelyet a Nagy-Küküllő vadászegyesület trófeájával, egy hatalmas, preparált medvével díszítettek. Az ünnepi beszédekben az egyesület, Udvarhely és a tágabb térség vezetői rávilágítottak: a vadászat nem az állatok legyilkolását, hanem a vadállomány gondozását, az ökológiai egyensúly fenntartását jelenti. Verestóy szerint a vadászokat mindig is nagy becsben tartotta a társadalom azért, mert gondos tervezés után „vesznek ki” egy-egy vadat az állományból, a populáció nemesedése érdekében. Társadalmi megbecsülésük szerinte kizárólag a huszadik században esett vissza. A felszólalók – többek közt Bunta Levente polgármester – nosztalgiával emlékeztek vissza arra, hogyan kerültek kapcsolatba a vadászattal és váltak megszállottjaivá.

A megnyitó jellegzetes vadászszertartások szerint zajlott: a vadászegyesületek zászlóikkal felsorakoztak a színpad előtt, és behozták a „Hubertus-ravatalt”, azaz egy fenyőágakra fektetett, pompás szarvast. A megnyitó végén átadták a Venator Terrae Siculorum vadászati érdemrendet az arra méltó székelyföldi vadászoknak, majd ökumenikus istentiszteletet tartottak, amelyet népi kulturális és szórakoztató programok követtek. Szombat este a TransylMania zenekar lépett fel, majd a szervezők zártkörű vadászbálba várták a vendégeket, vasárnap pedig folytatódtak a laikus számára is érdekes vetélkedők, programok.

Forrás: szekelyhon.ro