A vadgazdálkodási törvény módosítására tett kormányzati előterjesztést novembere 3-ikán tárgyalta az Országgyűlés plenáris ülése.


Ez legalább 50 ezer embert érint hazánkban, ha csupán a vadászokat vesszük számba. De rajtuk kívül a mezőgazdaságból élőket is érdekli, mert a vadkár sarkalatos témája a megújuló vadászati törvénynek. Ennek ellenére elég csöndben zajlott a vita, nem kísérte zajos sajtófölvezetés.
Mondhatnánk, azért mert elvitte a show-t a farkas. Az a farkas, amelyik előbb halált megvető bátorsággal átmászott a két és fél méteres állatkerti kerítésen, amely ráadásul villanypásztorral is védve volt. Egy nappal később pedig hősi halált halt a mecseki erdőben. Azért a drámai megfogalmazás, mert nem akarom, hogy váratlanul érje a nyájas olvasót az a hangvétel, amit a kard ki kard állatvédők megütöttek a különböző internetes felületeken.
Nem tudom mit képzeltek a derék „mancsisták”, hogy talán majd megtelepszik a kóbor farkas a Mecsekben, aztán majd családot is alapíthat emberi segédlettel…
De, hogy ne vádolhassanak elfogultsággal, bennem fölvetődött volna, ha én lennék a farkaspecér, hogy ez az átköltöztetett vadállat megpróbál majd elszökni. Mi az a pár száz kilométer egy farkasnak Olaszországig.

De lássuk a fejleményeket, rekonstruálva a történtek sajtóbeli leképeződését!

Elmondta az igazgató, miért lőtte ki a farkast (HVG)
2015. november 02. - Egy állat védelme csak addig tartható, amíg azzal emberek életét nem veszélyeztetjük – ezzel magyarázza Szatyor Miklós, a pécsi állatkert igazgatója, hogy miért lőtte ki a tőlük elszabadult farkast.
A Bama.hu-n jelentetett meg közleményt Szatyor Miklós, a Pécsi Állatkert igazgatója, amelyben megmagyarázza, hogy miért döntött úgy vasárnap, hogy kilövi a korábban az állatkertből kiszabadult farkast.
Az igazgató először leírja, hogy még pénteken hoztak három farkast Olaszországból, és bár folyamatosan szemmel tartották őket, az egyik állat a villanypásztorokat részben elszaggatva átmászott a kifutó a 2,5 méter magas kerítésén és kijutott az állatkert területére. Amikor észrevették, próbálták terelgetni, de az állat mégis kijutott az állatkertből a parkerdőbe.
A vizsgálat már ekkor megállapította, hogy nem történt emberi mulasztás, a kifutó is rendben van – írja az igazgató.
Több tucat ember kezdett kutatni a farkas után, figyelmeztették a kirándulókat, plakátokat raktak ki, az állatkert környékén pedig csalétkeket helyeztek ki, hátha visszatér az állat – írja.
Vasárnap a farkast Tubesnél látták, majd amikor ő és kollégái a helyszínre érkeztek, meglátták, a lakott területtől kb. 1,5 kilométer távolságban. 50-60 méterre közelítették meg az állatot, mire az fenyegetően morgott. Ezután elindult az erdő felé, de az altatólövedékkel felszerelt vadászok még távolt voltak, és nem sikerült őket elérni, ezért, írja az igazgató, azonnal dönteni kellett.
Mivel az agresszívnek tűnő állat lakott terület közelében volt, és közeledett az alkonyat, Szatyor nem akarta megkockáztatni, hogy emberek kerüljenek veszélybe a farkas miatt, ezért, ugyan egész életét az állatok védelmére tette fel, az emberi élet védelme mellett döntött.
Arra is emlékeztet, hogy 1995-ben egy ugyancsak szökött farkas négy gyerekre és egy felnőttre támadt rá, egy idős nő bele is halt a támadásba.


Mindennek ellenére vagy éppen ezért megélénkültek a közösségi és egyéb oldalak hozzászólás rovatai.

Forrás: HVG