Vádat emelt az ügyészség két egerbocsi férfi ellen. Az elsőrendű vádlott a vadak jogosulatlan elejtésével több mint kétmillió forint kárt okozott a vadászatra jogosultaknak.
Két éven át orvvadászott rendszeresen engedély nélkül tartott lőfegyverével egy 37 éves férfi az Egerbocs környéki erdőkben, az elejtett vadakat pedig otthonában eladásra dolgozta fel. Az Egri Járási Ügyészség orvvadászat bűntette, nagyobb értékre üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett lopás bűntette, valamint lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntette miatt emelt vádat vele szemben. Társát, egy 51 éves egerbocsi lakost kisebb értékre elkövetett lopás vétségével vádolja az ügyészség - tájékoztatta a heol.hu-t Szalóki Zoltán megyei főügyész.
Közölte: az I. rendű vádlott 2013-ban határozta el, hogy orvvadászattal fog pénzt keresni, azt követően, hogy munkanélküli lett. A férfi korábban hozzájutott egy hangtompítós szovjet gyártmányú egylövetű puskához, amire egy távcsövet is vásárolt. Ezzel járta azután a környező erdőket éjszakánként, különösen holdtölte idején. 2014-ben vadászati jogosultság, illetve engedély nélkül az egerbocsi Vadászati Földtulajdonosi Közösség több környező község határát érintő, 5588 ha nagyságú vadászterületén - anélkül, hogy a Közösség tagja lett volna - kilőtt legalább három gímszarvas bikát és egy vaddisznót, melyeket az elejtést követően hazavitt. Otthon az eltulajdonított állatok húsából töltelékárut készített, majd azt, vagy a húst, frissen, illetve lefagyasztva 1000-1800 Ft/kg áron értékesítette.

A vádlott korábban betanított hentesként dolgozott egy húsüzemben, így a feldolgozást szakszerűen végezte lakóházának hátsó udvarán, az erre a célra kialakított, füstölővel is felszerelt részen.
Az I. rendű vádlott a vadak jogosulatlan elejtésével legalább 2.150.000 Ft kárt okozott a vadászatra jogosultaknak.
A II. rendű vádlott - anélkül, hogy a vadhús eredetével tisztában lett volna - annak mélyhűtésében, tárolásában segédkezett. Ő szándékos bűncselekményt azzal követett el, hogy 2014 decemberében Egerbocs határából hazavitt egy állítása szerint ott talált, ismeretlen személy által kilőtt szarvasborjút, amivel 100.000 Ft kárt okozott a vadászati közösségnek.
Az Egri Járási Ügyészség indítványozta, hogy a bíróság az I. rendű vádlottal szemben börtönbüntetést szabjon ki, továbbá ítélje pénzbüntetésre és kobozza el a vadászpuskáját, valamint tiltsa el őt a közügyek gyakorlásától. A II. rendű vádlottal szemben pénzbüntetés kiszabására tett indítványt az ügyészség, továbbá indítványozta azt is, hogy a bíróság kötelezze a vádlottakat az általuk okozott lopási kár megtérítésére, valamint a több százezer forint összegű bűnügyi költség viselésére.

Forrás: Heol