A vadászati főidényre való tekintettel a vadászati érdekképviseletek felhívással fordulnak a vadászokhoz és vadászatra jogosult szervezetekhez.
Nagyon fontos, hogy a civilekkel való – az utóbbi években örvendetes módon javuló – kapcsolatunkon, a vadászat megítélésén ne rontsanak szükségtelen nézeteltérések, amelyeket könnyen elkerülhetünk. Kérjük a vadásztársakat, olvassák el és tartsák szem előtt a leírtakat!

Tekintve, hogy az erdő mindenkié, alapvetően az év minden időszakában lehet számítani kirándulók felbukkanására az erdőben, különösen a turistautakon és azok közelében. Mivel a vadászat veszélyes üzem, amely során a résztvevők és a kívülállók biztonsága, testi épsége mindennél fontosabb, ezt semmiképp sem hagyhatjuk figyelmen kívül egy-egy vaddisznóhajtás vagy terelővadászat megszervezésekor és lebonyolításakor.
A kötelező biztonsági intézkedések mellett (balesetvédelmi eligazítás, tilos lőirányok kijelölése) az Erdőtörvény 94. §-ának (2) bekezdése lehetővé teszi, hogy a vadászat időtartamára a vadászatra jogosult az erdőgazdálkodó hozzájárulásával átmenetileg korlátozza az erdő egyes részeinek a látogatását. Ezzel a lehetőséggel mindenképp érdemes élni, ha a lezárás indokoltnak látszik (például lakott területhez közel vagy turisták által gyakran látogatott részen zajlik a vadászat). Ehhez kapcsolódik a Vadászati törvény 71. § (2) bekezdése, amely előírja, hogy ha a vadászat gazdasági vagy földút közelében folyik, az utakra őröket kell állítani. Nem kötelező, de javasolt ezzel egyidejűleg az utak mentén vagy legalább az erdő szélén tájékoztató táblákat is kihelyezni. Végezetül amennyiben a vadászatra jogosult üzemeltet honlapot, érdemes feltüntetni a társas vadászatok időpontjait, helyszínét és a kapcsolattartó személy elérhetőségeit, akinél érdeklődhetnek az erdőjárók. Erről érdemes lehet tájékoztatni az érintett települések önkormányzatait is, amelyek szintén elhelyezhetik az információt az internetes oldalukon. (Az OMVK-hoz érkeztek már megkeresések kirándulást tervező túrázóktól, akik szerettek volna előre tájékozódni az esetleges vadászatokról a kellemetlenségek elkerülése céljából, ám az Interneten nem találtak információt.)
Amennyiben valaki a tájékoztatás ellenére mégis a vadászat helyszínére téved, nagyon fontos, hogy a vadászatra jogosult képviselője illedelmes hangnemben kérje meg: válasszon kerülőutat vagy várakozzon a vadászat végéig. Emellett szükség esetén tudjon hivatkozni a fenti jogszabályokra, és ha kérik, elérhetőséget adni a vadászatra jogosult illetékeséhez, aki további felvilágosítással tud szolgálni.
Több esetben okozott feszültséget a civil lakosság, a kirándulók és a vadgazdálkodók között, hogy társasvadászat után a területen maradtak a terítékre hozott vad zsigerei. A vadászati érdekképviseletek ezúton is kérik a hivatásos és sportvadászokat, hogy körültekintően végezzék munkájukat, ne veszélyeztessék a vadászat jó hírnevét és a vadászat végeztével takarítsák el a zsigereket! A helyszínt a lehető legrendezettebben, legtisztábban hagyják ott, hogy ne szerezzenek kellemetlen perceket a természetben kikapcsolódni vágyók számára.

Mindannyiunk közös érdeke, hogy a civilek tisztán lássák és megértsék: hagyományainkat ápoló emberek vagyunk, akik a természettel, annak védelmével összhangban folytatnak vadgazdálkodást, és a nem vadászok érdekeit, igényeit is figyelembe veszik munkájuk során.

Forrás: ForestPress