Árpádhalom és Fábiánsebestyén között akár tizenöt-húsz egyedből álló rudlikat is látni ezekben a hetekben. Az őzek éhesek. A vadásztársaság 150–180 mázsa takarmánnyal segíti a jószágok áttelelését.

Szálastakarmánnyal, abrakkal etetik a vadászok az őzeket. Az Árpádhalmi Községi Vadásztársasághoz 3200 hektár terület tartozik, ahol mintegy 500–600 őz él. – Valóban sok rudlit látni most az utak mentén. Az őzek csapatokba gyűlnek, úgy keresik az élelmet, ami egyre kevesebb. Ezért a vadásztársaságok segítenek – mondta Szarka Attila hivatásos vadász.

Az árpádhalmi vadászok hetente visznek ki a területükön elhelyezett etetőkbe szálastakarmányt és abrakot. Így januárban az agancsépítéshez már sópótlásra is szükségük van az őzbakoknak. – A kirakott takarmányra természetesen a nyulak és a fácánok is rájárnak. Egy-egy télen általában 150–180 mázsa takarmányt viszünk a területre.

Áprádhalom környékén nincsenek szarvasok. A vaddisznók száma is minimális. Idén egyszer bukkant fel egy példány, előtte évekig nem járt ilyen vad a területen. Szarka Attilától megtudtuk, a közelmúltban láttak egy aranysakált is a vadászterületen, amely egyre jobban elterjed Magyarországon. Az aranysakál az őzek ellensége is. Aki Árpádhalom környékén jár, nemcsak őzekkel, ragadozó madarakkal is gyakran találkozhat.

A kopasz fákon könnyű meglátni az ölyveket. A gazdák nem bánják, ha a területük közelében telelnek. Vannak, akik a kevésbé fás területeken úgynevezett T-fákat is kihelyeznek a madaraknak, hogy jól belássák a területet. Az ölyvek előszeretettel pusztítják a mezei egereket, pockokat. Ez a leginkább környezetbarát rágcsálóirtás.

Forrás: Délmagyar